Relația dintre două personaje

Materialul pe care îl găsești accesând acestă pagină reprezintă o rezolvare de nota 10 a cerinței de a scrie un eseu de 2-3 pagini în care să prezinți relația dintre două personaje în romanul Mara de Ioan Slavici. Vei afla astfel că autorul creează o relație de interdependență între cele două personaje (Națl și Persida) și o înzestrează pe Persida cu suficientă tărie de caracter și dragoste pentru a schimba destinul familiei sale.

Iată și un scurt fragment din textul pe care îl vei găsi accesând această pagină:

„Relația dintre Persida și Națl este una complexă, în antiteză. Persida este fiica unei văduve românce sărace, provenind dintr-o familie matriarhală, iar Națl este fiul măcelarului german înstărit, ce provine dintr-o familie patriarhală. Slavici își urmărește personajele pe parcursul unei povești de iubire care reprezintă pentru Persida călătoria inițiatică a eroului, ce îi testează tăria de caracter și puterea de sacrificiu, iar pentru Națl, o călătorie opusă, care duce spre degradare, alcoolism și violență, transformându-l într-un antierou.

În timp ce Persida este soția harnică și devotată, Națl devine soțul nepăsător și alcoolic. Persida preia și rolul de cap al familiei atunci când el nu face față. Când Națl începe să devină violent, Persida nu renunță, ci menține familia unită: «Mi-a venit și mie să plec, dar știam ca acesta e un lucru pe care nu trebuie să-l fac și m-am stăpânit…». ”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in