Particularități de construcție a unui personaj

Ai primit cerința de a redacta un eseu de 2-3 pagini în care să prezinți particularitățile de construcție a unui personaj din romanul Mara de Ioan Slavici și vrei ca materialul tău să fie cât mai complex și mai bine realizat? În cazul acesta, trebuie să știi că deși personajul principal este Mara, cel mai reprezentativ personaj este Persida, fiica acesteia.

Pentru a înțelege mai bine cum a fost conceput acest eseu care prezintă particularitățile de construcție a personajului Persida din romanul Mara de Ioan Slavici, își oferim și un preview al textului:

„În conturarea portretului Persidei, este utilizată atât metoda caracterizării directe, cât și metoda caracterizării indirecte, aceasta din urmă având la bază faptele, comportamentul sau relațiile personajului cu alte personaje ale romanului. Prin caracterizarea directă autorul ne prezintă trăsăturile fizice ale acesteia. Persida este o tânără de 18 ani, frumoasă și inocentă: «înaltă, lată-n umeri, rotundă și cu toate astea, subțirică s-o frângi din mijloc». Această descriere sugerează calitățile antagonice ce formează caracterul de fier al Persidei, indicând atât puritate și gingășie, cât și determinare și voință. De asemenea, autorul o caracterizează pe Persida și prin ochii altor personaje. Astfel, fratele său Trică «era mândru de sora sa», iar asupra lui Națl are un impact atât de puternic, încât acesta rămâne «cu privirea pierdută».

Slavici, în calitate de narator omniprezent și omniscient, utilizează ...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in