Particularități ale romanului

„Mara”, de Ioan Slavici, este un roman realist, cu elemente tradiționale și de analiză psihologică, ce reproduce cu succes atmosfera vieții satului ardelean. Opera a fost publicată pentru prima dată în revista „Vatra”, apărută la București, în anul 1894, de-a lungul a douăzeci și patru de numere. Romanul a apărut în volum individual în anul 1906, la editura „Luceafărul” din Budapesta.

Titlul romanului poartă numele protagonistei operei. Mara este imaginea principiilor și a valorilor tradiționale promovate atât în cadrul mediului rural ardelean, cât și de către Slavici în opera de față. Ea este, așa cum a declarat Nicolae Manolescu, „prima femeie-capitalist” din literatura noastră, deși nu o caracterizează lăcomia și personajul nu este dezumanizat. Preocuparea Marei pentru a aduna câștiguri materiale este doar o „zgârcenie grijulie” (Nicolae Manolescu), comparativ cu cea pentru bunăstarea copiilor ei. Bunăstarea este, însă, importantă pentru Mara, întrucât ea aduce un statut social ridicat și, odată cu el, respectul celorlalți. A asigura un trai îndestulat pentru familia ei reprezintă o prioritate și un adevărat principiu etic, la care Mara aderă în cadrul comunității tradiționale din care face parte. 

Tema operei este reprezentată de viața socială a lumii ardelenești, susținând atât caracterul tradițional, cât și pe cel realist al romanului. Comunitatea țărănească surprinsă în text este situată la limit...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in