Particularități ale romanului
„Mara”, de Ioan Slavici, este un roman realist, cu elemente tradiționale și de analiză psihologică, ce reproduce cu succes atmosfera vieții satului ardelean. Opera a fost publicată pentru prima dată în revista „Vatra”, apărută la București, în anul 1894, de-a lungul a douăzeci și patru de numere. Romanul a apărut în volum individual în anul 1906, la editura „Luceafărul” din Budapesta.
Titlul romanului poartă numele protagonistei operei. Mara este imaginea principiilor și a valorilor tradiționale promovate atât în cadrul mediului rural ardelean, cât și de către Slavici în opera de față. Ea este, așa cum a declarat Nicolae Manolescu, „prima femeie-capitalist” din literatura noastră, deși nu o caracterizează lăcomia și personajul nu este dezumanizat. Preocuparea Marei pentru a aduna câștiguri materiale este doar o „zgârcenie grijulie” (Nicolae Manolescu), comparativ cu cea pentru bunăstarea copiilor ei. Bunăstarea este, însă, importantă pentru Mara, întrucât ea aduce un statut social ridicat și, odată cu el, respectul celorlalți. A asigura un trai îndestulat pentru familia ei reprezintă o prioritate și un adevărat principiu etic, la care Mara aderă în cadrul comunității tradiționale din care face parte.
Tema operei este reprezentată de viața socială a lumii ardelenești, susținând atât caracterul tradițional, cât și pe cel realist al romanului. Comunitatea țărănească surprinsă în text este situată la limit...