Eseu

Următorul eseu a fost conceput astfel încât să te ajute în pregătirea pentru examenul de Bacalaureat. Ceea ce este important de reținut e faptul că acest eseu nu este atât de detaliat și conține doar informațiile esențiale pe care trebuie să le incluzi într-un eseu. Pentru a fi sigur că vei prim nota 10 la examenul de Bacalaureat îți recomandăm să citești și celelalte materiale din acest eBook. Subcapitolele acestei pagini conțin câte un model pentru fiecare dintre eseurile pe care le-ai putea primi la Bacalaureat.

Eseu

Mara” este un roman tradițional, realist, semnat de Ioan Slavici, și se află pe lista de lecturi obligatorii de parcurs pentru examen. Acest text cuprinde, în mare parte, ceea ce ar trebui să știi despre roman, astfel încât să rezolvi corect subiectul de examen: date despre operă, semnificația titlului, tema romanului, elemente de structură și compoziție, perspectiva narativă.

„Mara” este un roman realist, psihologic, cu elemente tradiționale, ce constituie o reprezentare fidelă a vieții satului ardelean. Opera a fost publicată treptat, în anul 1894, pe parcursul a douăzeci și patru de numere ale revistei „Vatra”, apărută la București. În volum, romanul este publicat în 1906, la editura „Luceafărul din Budapesta”.

Titlul romanului poartă numele personajului principal, Mara fiind un simbol al principiilor morale promovate de către Slavici în opera de față. Considerată a fi și prima femeie de afaceri din literatura noastră, Mara nu este mânată de lăcomie. Pentru ea, banii sunt importanți în măsura în care aduc respectul și un trai decent și îndestulat. Aceste condiții există în conformitate cu principiile etice la care Mara aderă în cadrul comunității tradiționale din care face parte. Destinul ei este urmărit de-a lungul romanului.

Tema principală a romanului este viața socială a lumii ardelenești, surprinsă în diverse contexte. Plasată la limita dintre sat și oraș, într-un târg ardelenesc, comunitatea țărănească are moravuri și obiceiuri specifice, ghidându-se după valori etice stabile. Plasarea acțiunii la sfârșitul secolului al XlX-lea și începutul se...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in