Comentariu

Petru a fi sigur că atunci când ai redactat comentariul romanului Mara de Ioan Slavici ai introdus toate informațiile esențiale, te sfătuim să citești cu atenție această pagină și să vezi dacă îi lipsește ceva eseului tău. 

În plus, dezvoltând resursele din comentariul nostru vei putea răspunde corect la cerința întâlnită la subiectul III al examenului de Bacalaureat, indiferent că vei avea de scris un eseu despre tema și viziunea despre lume sau particularitățile de construcție a unui personaj din romanul Mara de Ioan Slavici.…

...

...

Tema

Fiind un roman complex, eseul trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume, acestea din urmă influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Totodată, este important ca aceste două aspecte să fie precizate, pentru că ele concentrează ideea de bază pe care autorul încearcă să o transmită cititorului.

Exemplu

Tematica socială a romanului Mara de Ioan Slavici ilustrează obiceiurile locuitorilor din Radna, aducând în prim-plan credințele după care se ghidau, mentalitatea comunității și relaționarea interetnică între români, unguri și sași. Romanul poate fi văzut și ca o monografie a târgului transilvănean, deoarece autorul prezintă viața și munca în atelierel…

...

Rezumatul pe scurt

Rezumatul pe scurt al romanului „Mara” trebuie să cuprindă momentele importante ale acțiunii, însă fără prea multe detalii, care ar putea complica înțelegerea textului. Fiind un roman complex, rezumatul pe scurt trebuie să conțină informații relevante în conturarea temei și a momentelor-cheie ale acțiunii. 

Exemplu

În romanul „Mara” evenimentele sunt prezentate în ordine cronologică, opera fiind compusă din 21 de capitole, ale căror titluri surprind esențialul. Acțiunea urmărește tiparul momentelor subiectului, alternând între planurile narative.

Acțiunea are loc în localitățile Radna și Lipova, de-a lungul Mu…

...

Personaje

Unul dintre cele mai importante și complexe personaje ale romanului este Persida. Caracterizarea acesteia trebuie să aibă în vedere statutul pe care i-l conferă autorul în cadrul operei, trăsăturile care reies din acțiunile pe care aceasta le întreprinde, dar și trăsăturile ce ies la iveală din relația cu alte personaje. De asemenea, este important să urmărești relația ei cu Națl, care este definitorie pentru evoluția personajului și să precizezi faptul că autorul operei literare Mara o descrie pe aceasta atât prin procedeul caracterizării directe, cât și prin procedeul caracterizării indirecte sau prin autocaracterizare.

Exemplu

Deși eroina/personajul principal este Mara, o văduvă care se luptă cu sărăcia pentru a-și crește singură copiii, unul dintre cele mai interesante personaje este chiar fiica sa, Persida. Ea poate fi considerată unul dintre personajele principale datorită importanței sale în acțiunea romanului. 

Evoluția sa de la tânără fecioară trimisă la mănăstire și până la o femeie măritată, cu copil și familie este prezentată cu dibăcie de către autor, centrând povestea în jurul trăirilor Persidei. Putem spune chiar că Slavici evidențiază tema eroului care pa…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in