Persida

Romanul „Mara” a fost publicat pentru prima dată în anul 1894, în revista „Vatra”. Acesta surprinde situația politico-economică a vremii, când relațiile capitaliste incipiente evoluează către structuri sociale meșteșugărești, cu psihologia caracteristică burgheziei aflate în ascensiune.

Deși Mara este protagonista romanului care îi poartă numele, Persida are aceeași relevanță în cadrul acțiunii operei. Personaj secundar, dinamic, feminin și individual, Persida este fiica Marei, iar evoluția acesteia de la stadiul de copil la cel de femeie este surprinsă magistral de către Ioan Slavici. Ea este caracterizată atât în mod direct, prin prezentarea trăsăturilor sale fizice și morale, cât și indirect.

Așadar, Persida este văzută prin ochii mamei sale: „lată-n umeri, plină, rotundă, și cu toate astea, subțirică s-o frângi din mijloc; iar fața ei ca luna plină, curată ca floarea de cireș și albă, de o albeață prin care numai din când în când străbate un fel de rumeneală”. Națl, care avea să-i devină soț, este fermecat de frumusețea fetei: „era chiar mai tânără, mai frumoasă și mai plină de farmec decât cum Națl era-n stare să și-o închipuiască”. Trăsăturile fizice ale Persidei se modifică, însă, pe parcu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in