Caracterizarea personajelor principale

Mara, Persida și Trică sunt trei dintre cele mai importante și bine evidențiate personaje ale romanului Mara de Ioan Slavici.

Mara este personajul principal al romanului, o văduva care se luptă cu sărăcia pentru a-și crește copiii, pe Trică și Persida.

Persida este una din cele mai reușite figuri feminine, fiind prezentată în evoluție de la copilărie la maturitate. Ilustrează în roman ideea că omul poate reuși în viață numai prin voință, luciditate și dragoste, prin stăpânirea de sine.

Este o fire sinceră, voluntară, delicată și pură, învinge greutățile sorții cu mult curaj, dar și cu o calmă resemnare. Portretul fizic, realizat în mod direct de către autor, sugerează trăsăturile morale: „înaltă, lată-n umeri, plină, rotundă și cu toate acestea subțirică, iar fața ei ca luna plină...”

Ea trăiește o iubire pasională, o emoție puternică („Dragostea Persidei este de un dramatism răscolitor”). Pasiunea statornică pentru bărbatul ei este însoțită de sinceritate și delicatețe sufletească (o roagă pe mama ei să nu-l blesteme pe Naţl). Căsnicia ei are perioade grele, dar ea o salvează prin luciditate și inteligență, prin puterea dragostei, prin bunătate și blândețe, făcând ca soțul să-și ceară iertare. Ca și Mara, are un puternic simț al realului, calități precum devotamentul, chibzuința și voința puternică.

Profesorii Liceunet îți pun la dispoziție câte un eseu cu caracterizarea fiecăruia dintre cele trei personaje. Accesează subcapitolele acestei pagini și vezi cum a fost portretizat fiecare personaj.