Rezumat

„Comoara” este o nuvelă scrisă de Ioan Slavici care a fost publicată pentru prima dată în anul 1896. Asemenea altor opere ale autorului, cea de față abordează tema înavuțirii, în scop moralizator. Amintind de „Moara cu noroc” („Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăţia ci liniştea colibei tale te face fericit”), „Comoara” reafirmă ideea conform căreia liniștea sufletească este mai importantă decât bunăstarea materială.

Nuvela se deschide cu afirmația: „Sănătatea! Binecuvântata de sănătate! Sănătos să fii, și ți-e destul un pumn de mălai, ca nici pe un împărat să nu te dai!”. De aici, cititorul deduce faptul că subiectul nuvelei se află în strânsă legătură cu exagerarea importanței banului, în detrimentul unor bucurii net superioare, precum sănătatea sau liniștea sufletească. 

Protagonistul nuvelei este Duțu, un țăran sărac care muncea din greu pentru a-și întreține familia, la care ținea nespus de mult. Deși viața lui Duțu nu era nici pe departe ușoară, el era mulțumit și împăcat cu existența lui: „Casa îi era plină; nevasta și el erau bine îmbrăcați; copiilor nu le lipsea nimic; în ladă se adunau încetul c…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in