Rezumat

Nuvela „Budulea Taichii” a fost publicată pentru prima dată în revista „Convorbiri literare”, în anul 1880. Un an mai târziu, în 1881, a apărut în volumul de debut al lui Slavici, intitulat „Novele din popor”. Opera a fost prezentată pentru prima dată publicului într-una dintre şedinţele „Junimii”, în 1879, unde a fost apreciată de către Titu Maiorescu.

Acțiunea nuvelei se desfășoară pe un singur plan narativ și urmărește dezvoltarea personalității protagonistului, un băiat pe nume Huțu (Budulea Mihai). De-a lungul celor opt capitole, cititorul este martorul maturizării personajului principal, care este în căutarea unei direcții pe care să o urmeze în viitor. Astfel, nuvela începe cu perioada copilăriei lui Huțu, care îl are în centru pe tatăl lui. Acesta din urmă știa să cânte la cinci instrumente, întrucât aceasta era ocupația lui. El era prezent la toate evenimentele petrecute în sat, iar cel mic îl însoțea, întrucât soția îl părăsise pe când copilul avea numai cinci ani.

Dascălul satului încearcă să-l convingă pe Budulea (tatăl) să-l trimită pe cel mic la școală la oraș, pentru ca atunci când va termina studiile să predea și el alături de cel care îi fusese profesor. Tatăl copilului consideră că, întrucât acesta avea cunoștințe de bază (scris, citit, socotit, cântat la biserică) și nici …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in