Povestire

Nuvela „Budulea Taichii” este o nuvelă scrisă de Ioan Slavici și publicată pentru prima dată în anul 1880, în revista „Convorbiri literare”. A apărut în volumul de debut al scriitorului („Novele din popor”), în 1881. Opera a fost prezentată publicului mai întâi într-o ședință a grupării literare „Junimea”, în anul 1879, beneficiind de aprecierile pozitive ale lui Titu Maiorescu.

Nuvela se împarte în opt capitole care urmăresc maturizarea protagonistului, privită prin ochii unui bun prieten al lui, care este și naratorul faptelor petrecute de-a lungul anilor cuprinși în cadrul operei. „Budulea Taichii” se deschie cu portretul tatălui protagonistului, „Budulea cel bătrân”. El era un om scund, îndesat și cu chipul luminos, deși viața nu era ușoară pentru el. Fiindcă soția lui (mama copilului) îl părăsise pe când cel mic avea numai cinci ani, bărbatul trebuia să se ocupe atât de treburile gospodăriei, cât și de fiul său. Pe deasupra, pentru a se întreține pe sine și pe Huțu (copilul), Budulea cânta la nunți, botezuri și alte evenimente din sat. Fiindcă nu avea cu cine să-l lase pe cel mic, îl lua cu el peste tot. Personajul-narator este mai în vârstă decât Huțu, motiv pentru care protagonistul devine, mai târziu, protectorul său.

La școală, dascălul îl îndrăgește pe Huțu și îi oferă diverse responsabilități, printre care se număra și protecția uneia dintre fiicele sale, pe nume Mili. Când băiatul crește, dascălul Clăiță discută cu tatăl acestuia, pentru a-l convinge să-i permită fiului său să studieze la școală, în oraș. El dorea un al doilea dascăl în școală și îl considera pe Huțu capabil de această profesie. În el avea încredere, fiindcă îi fusese profesor, și nu dorea decât pe cineva cunoscut alături de el. La început, atât tatăl, cât și fiul, au fost nesiguri privind posibilitatea studiului la oraș, întrucât Huțu nu vorbea maghiară. Budulea cel bătrân spune chiar că, întrucât fiul său avea cunoștințe de bază (scris, citit, socotit, cântat la biserică), nu erau necesare studii suplimentare. Mai apoi, însă, personajul-narator se arată încrezător în fața amândurora cu privire la șansele de reușită ale prietenului său, ceea ce îi dă curaj lui Huțu.

Pe când băiatul, împreună cu …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in