Personaje

Nuvela „Budulea Taichii” prezintă destinul lui Huțu, fiu al unei familii de oameni simpli, care reușește să-și depășească limitele prin muncă asiduă, dar și prin faptul că este ajutat de cei din jur. Nuvela a fost publicată pentru prima dată în anul 1880, în revista „Convorbiri literare”, urmând ca apoi, un an mai târziu, să apară în volumul de nuvele al lui Ioan Slavici.

Personajele operei sunt numeroase, dar nu mai multe decât într-un roman. Ele sunt, după cum urmează: Huțu (protagonistul), Budulea cel Bătrân (tatăl lui Huțu), dascălul Clăiță, Cornelia, Livia, Mili, Veturia, personajul-narator, Safta (mama lui Huțu), profesorul Wondracek, seca Lenca (gazda) și părintele Avesalom Toda. Întrucât este vorba despre o nuvelă, numai unor personaje li se acordă atenție, iar portretul lor este schițat în mod diferit, în funcție de relevanța pe care acestea o au în cadrul acțiunii.

Astfel, portretul protagonistului este cel mai bine definit. Caracterizarea lui este realizată atât în mod direct, cât și indirect. „Budulea Taichii” este porecla lui Huțu, pe numele său real, Mihai Budulea, fiul cimpoierului din Cocorăști. Personaj principal, masculin și individual, el a fost poreclit astfel datorită unei vizite la școală a tatălui său, care l-a strigat în acest mod în fața profesorului și a colegilor săi. Porecla nu este întâmplătoare, întrucât Huțu și-a purtat mereu în suflet familia, satul și prietenii, care țineau la el și îl respectau („Budulea nu era numai al Taichii, ci și al nostru al tuturora”). Portretul său fizic lipsește din nuvelă, fiindcă trăsăturile sale importante sunt cele morale.

De la vârsta de cinci ani, când mama lui a părăsit casa familiei, și până la cincisprezece, când aceasta s-a întors, Huțu a fost crescut de tatăl său, de care era foarte apropiat. Când studia la școala din sat, ceilalți copii îl admirau, iar printre ei se afla chiar naratorul, care era mai mic decât protagonistul și își amintește cu drag de prietenia lor. Huțu îi inspira siguranță și încredere („Pus fiin…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in