Lock

Rezumat

Lock

„Boierul și Păcală” este titlul uneia dintre snoavele scrise de Ioan Slavici, important scriitor ardelean și talentat povestitor. Deși este cunoscut mai ales datorită romanelor și nuvelelor sale (amintim, dintre acestea, romanul „Mara” și nuvela „Pădureanca”), Slavici a colaborat și la revista umoristică „Gura satului”, unde a publicat o serie de povești și snoave inspirate din creația populară.  

Printre acestea se numără și opera de față, al cărei protagonist este Păcală, personaj faimos în creațiile populare românești. Aflat la marginea unei păduri, acesta zărește o trăsură venind spre el. Atunci, el ia o bucată din trunchiul unui copac și o îndreaptă în sus, pentru a atrage drumeții. Trăsura oprește lângă el, iar Păcală observă că în ea se aflau un boier și soția acestuia. Trăsura cu mulți cai era condusă de vizitiu.

Întrebat ce făcea în pădure, Păcală răspunde că așteaptă ca trunchiul să se odihnească, după care urmează să-l ducă acasă. La rândul lui, și Păcală dorește să știe încotro se îndrepta boierul. În mod surprinzător, boierul îi destăinuie, încrezător, că se afla în căutarea unui om pe nume Păcală, despre care au...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in