Ioan Slavici
Ioan Slavici a fost un scriitor, jurnalist și pedagog român. S-a născut în data de 18 ianuarie 1848, în localitatea Șiria, în Imperiul Austro-Ungar. În anul 1892 devine cetățean român, iar în anul 1903 primește premiul Academiei Române.
Ioan Slavici | Opere incluse în programa pentru Bacalaureat
- Moara cu noroc
Ioan Slavici | Opere
Cele mai importante titluri aparținând operei sale sunt, după cum urmează:
1. Nuvele
- Popa Tanda (1873)
- Scormon (1875)
- Gura satului (1878)
- Budulea Taichii (1880)
- Moara cu noroc (1880)
- Comoara (1896)
- O viață pierdută (1876)
- Vatra părăsită (1900)
- O jertfă vieții (1900)
- Pădureanca (1880)
2. Romane
- Mara
- Din 2 lumi, 1920
- Cel din urmă armaș, 1923
- „Din bătrâni”, 1902
- Din păcat în păcat, 1924
3. Povești
- „Zâna Zorilor”, 1908
- „Florița din codru”, 1908
- „Ileana cea șireată”, 1908
- „Doi feți cu stea în frunte”, 1908
- Petrea-Prostul, 1908
- Limir-Împărat, 1908
4. Drame istorice
- Bogdan Vodă
- Gaspar Gratiani
5. Memorii
- Închisorile mele, 1912
- Amintiri, 1924
- Lumea prin care am trecut, 1924
Ioan Slavici | Date despre autor
Slavici face armata la Viena, urmând și cursurile Facultății de Drept. Acolo se împrietenește cu Eminescu, student și el în capitala Imperiului Hasbsburgic. Debutul său literar are loc în revista „Convorbiri literare”, unde i se publică lucrarea „Fata de birău”. Împreună cu Eminescu, Slavici organizează serbarea panromânească de la Putna, punând astfel bazele Societății Academice Sociale Literare „România Jună”.
Ioan Slavici a fost un jurnalist excepțional și de renume, fiind redactor la publicația „Timpul” în București și, mai apoi, fondator al „Tribunei din Sibiu”. În urma articolelor sale a fost închis de cinci ori, atât în Austro-Ungaria, ca presupus naționalist român, cât și în România, ca presupus spion austro-ungar.
Scriitorul s-a stins din viață în data de 17 august 1925, la Crucea de Jos, în România. Memoriile sale, publicate în volumul „Amintiri” (1924), au o importanță deosebită pentru istoria literaturii române.
Opera lui Ioan Slavici este puternic influențată de lumea tradițională a satului ardelean. Un observator excelent al mediului rural, Slavici realizează în nuvelele și studiile sale o veritabilă frescă a moravurilor, a comportamentului oamenilor în funcție de statutul lor social. Toate acestea sunt redate în cele mai mici amănunte, de la ținute până la vorbire și gesturi.

Ioan Slavici / Domeniul public
- Boierul și Păcală de Ioan SlaviciLimba și literatura română
Boierul și Păcală este o snoavă (scurtă povestire hazlie, inspirată din viața de zi cu zi) scrisă de Ioan Slavici. Protagonistul povestirii este Păcală, un personaj celebru al snoavelor populare român (…)
- Budulea TaichiiLimba și literatura română
Budulea Taichii este o nuvelă care îi aparține lui Ioan Slavici și care a fost publicată pentru prima oară în anul 1880, în revista „Convorbiri Literare”. La distanță de doar un an, în 1881, opera a f (…)
- ComoaraLimba și literatura română
Comoara este una dintre operele scrise de Ioan Slavici, încadrându-se în categoria nuvelei și fiind publicată pentru prima oară în anul 1896. La fel ca în cazul nuvelei Moara cu noroc, tematica aborda (…)
- Gura satuluiLimba și literatura română
Gura satului este o nuvelă scrisă de Ioan Slavici, un cunoscut prozator transilvănean. Opera a fost publicată pentru prima dată în anul 1894, în revista „Vatra”, iar apariția acesteia în volum a avut (…)
- Ileana cea șireată de Ioan SlaviciLimba și literatura română
Ileana cea șireată este o povestire scrisă de Ioan Slavici și publicată pentru întâia oară în anul 1872 în revista „Convorbiri literare”. Tot în această perioadă autori a scris și alte texte de acest (…)
- MaraLimba și literatura română
Publicat pentru prima dată în anul 1894, romanul Mara este considerat una dintre cele mai reușite opere ale lui Ioan Slavici, tocmai prin prisma faptului că autorul reușește să redea, într-o manieră r (…)
- Moara cu norocLimba și literatura română
„Moara cu noroc” este o nuvelă scrisă de Ioan Slavici și publicată în anul 1881, în volumul intitulat „Novele din popor”. Opera este considerată o nuvelă psihologică, de factură realistă, accentul fii (…)
- PădureancaLimba și literatura română
Pădureanca este o nuvelă scrisă de Ioan Slavici și publicată pentru prima dată în anul 1884, în ziarul „Tribuna” din Sibiu. Opera este o nuvela psihologică denumită și „dramă a opțiunii” și este inspi (…)
- Popa TandaLimba și literatura română
Nuvela Popa Tanda a fost scrisă de către Ioan Slavici și prezintă realitățile satului ardelenesc într-o manieră veridică, acesta fiind și motivul pentru care opera este considerată una realistă. Opera (…)
- ScormonLimba și literatura română
Scormon este o nuvelă scrisă de Ioan Slavici, a cărei primă ediţie a fost publicată în revista „Convorbiri literare”, în numărul opt, apărut în data de 1 ianuarie 1875. Nuvela este alcătuită din trei (…)
- Zâna ZorilorLimba și literatura română
Zâna Zorilor este un basm cult, al cărui autor este Ioan Slavici, unul dintre cei mai de seamă prozatori ai literaturii române. Deși are autor cunoscut, opera de față cuprinde varii elemente specifice (…)