Ioan Groșan

Ioan Groșan este un prozator și dramaturg român. Acesta a primit Premiul pentru debut în proză al Uniunii Scriitorilor din România, în anul 1985, iar în 1992 i s-a acordat Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România.

Ioan Groșan | Opere

1. Proză

Caravana cinematografică, 1985

Trenul de noapte, proză scurtă, 1989

Planeta mediocrilor, 1991

O sută de ani de zile la Porțile Orientului, 1992

Jurnal de bordel, 1995

Jurnal de Cotroceni, 1998

Județul Vaslui în NATO, 2002

Un om din Est, 2010

Epopeea spațială 2084, 2002. 

2. Teatru

Școala ludică, 1990

Ioan Groșan | Date despre autor

Ioan Groșan s-a născut în 1954 în Satulung, din județul Maramureș.  

Studiile liceale le-a făcut în Baia Mare, la Liceul „Gheorghe Șincai”, absolvind în anul 1973. În anul 1978 a absolvit și Facultatea de Filologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În perioada studiilor universitare a lucrat ca redactor al revistei „Echinox”, în paginile căreia și publică pentru întâia oară. Devine cunoscut odată cu publicarea piesei „Școala ludică”, dar și prin interviurile și cronicile cinematografice pe care le realizează. În această perioadă colaborează și cu alte reviste, printre care: „Steaua”, „Tribuna”, „Viața studențească”, „Viața Românească”, „România literară”.

Debutul editorial are loc în anul 1985, moment în care publică volumul de povestiri „Caravana cinematografică”. De-a lungul timpului, a ocupat funcții precum cea ce profesor de limba română, director artistic al studioului de creație cinematografică al Ministerului Culturii, dar și redactor la „Contrapunct” și „Academia Cațavencu”. Totodată, a fost membru al Cenaclului de proză „Junimea” și membru fondator al grupării „Ars Amatoria”. De asemenea, este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

În anul 2011, CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) îi aduce acuzația că ar fi fost informator al Securității începând cu anul 1974, când a fost recrutat.  

Produsele noastre pentru Ioan Groșan