Rezumat pe capitole

Capitolul I

Primul capitol al romanului este intitulat „Casa” și cuprinde descrierea locului în care a crescut autoarea, care, transpusă în rolul unui personaj-narator, relatează întâmplări și descrie aspecte relevante din perioada copilăriei sale. Pentru Ana (pseudonimul din roman al Ioanei Pârvulescu), casa era vie și avea o personalitate proprie.

Tot în primul capitol facem cunoștință și cu personajele cel mai des întâlnite în opera de față, și anume, membrii familiei. Cu toții locuiau în casa de pe strada Vladimir Maiakovski din Brașov: Ana, părinții ei, Matei (fratele), Dina și Doru (cei doi verișori), părinții lor, Tanti (strămătușa Magda) și nenea Ionel.

Capitolul II

Tanti le povestește copiilor despre limba Esperanto, inventată cu scopul de a-i ajuta pe toți oamenii de pe planetă să se înțeleagă între ei. Din acest motiv, Esperanto era, de fapt, o combinație între multe limbi existente în lume și împrumuta elemente din toate. De exemplu, în Esperanto, echivalentul cuvântului „băiat” este „knabo”, aproape identic cu „knabe”, care înseamnă „băiat” în limba germană. Tot în acest capitol, Ana, mânată de curiozitate, găsește cheia de la „sertarul interzis” al casei și o fură pentru o perioadă, până când membrii familiei află ceea ce făcuse fetița. Aflăm povestea cuplului Tanti-Nenea Ionel, care au trăit împreună și au încetat din viață la scurt timp unul față de celălalt.

Capitolul III

Cu ajutorul bunicii („Mama mare”), copiii înființează SIL („Societatea de Îndreptat Lumea”). Fiecare dintre ei primește din partea bunicii câte un carnet, în care notează tot felul de informații. Activitatea lor constă în a identifica mici nereguli în jurul lor și de a face eforturi pentru a le îndrepta.

Aflăm și despre existența lui Mitică (alintat „Miticuțu” de către copii), câinele care păzea una dintre casele de pe strada Pavlov. Era un câine-lup, ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in