Rezistența împotriva dominației britanice

Congresul Național Indian (Partidul Congresului)

Mișcarea naționalistă de independență în India Britanică a fost în mare parte o reacție la dominația britanică și la încercarea Imperiului de a impune și de a răspândi civilizația vestică. Cele două grupuri principale cărora le-a fost atribuită mișcarea sunt Congresul Național Indian și grupările musulmane care, în cele din urmă, au format Liga Musulmană în 1906. Cu toate acestea, câteva alte grupuri au contribuit la rezistența și opoziția contra Rajului Britanic; Khudai Khidmatgar, o mișcare paștună non-violentă, este unul dintre ele.

Congresul Național Indian  a fost creat în 1885, după ce lideri tineri din zona Bombayului (actualul Mumbai) creaseră deja variate organizații politice locale. Deoarece Congresul a luptat inițial pentru drepturile clasei sociale superioare, a fost perceput ca un partid elitist, care servea intereselor clasei superioare indiene. Gradual, Congresul a început să lupte pentru mai multe drepturi economice pentru indieni în general. Congresul Național a fost pro dezvoltare economică capitalistă și democrație seculară.

Deși Congresul a vrut să reprezinte toată India, nu a avut parte de suficient sprijin din partea Ligii Musulmane. Mai mult, până în 1907, organizația s-a împărțit între radicali și moder...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in