Lock

Mahatma Gandhi

Lock

Citește aici un referat despre acțiunie de nesupunere civilă, nonviolentă promovate de Mahatma Gandhi.

Fragment din referatul despre Gandhi:

Tinerețea

Mohandas Karamchand Gandhi  a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai mișcării de independență indiene împotriva autorității britanice. Prin activitatea sa, Gandhi a inspirat numeroase alte mișcări pentru drepturi civile și independență în jurul lumii. 

Gandhi s-a născut în 1869 într-o castă de negustori hindusă. Cum familia sa nu era bogată, aceștia nu erau de acord ca Gandhi să primească educație în Londra. Acesta a ignorat opoziția familiei sale și s-a mutat în Londra. După aceea, a încercat să se angajeze în India ca avocat, însă fără succes. În cele din urmă, a găsit o slujbă ca avocat în Africa de Sud.

A trăit o perioadă în Africa de Sud, unde a utilizat nesupunerea civilă pentru a lupta pentru drepturile civile ale comunității indiene. Activismul său prin metode neviolente l-a făcut cunoscut atât în Africa de Sud, cât și în Marea Britanie.

Mișcarea de nesupunere socială. Non-violența

La cererea liderilor Congresului Național Indian, Gandhi s-a reîntors în India în 1915 pentru a lupta pentru drepturile indienilor în timpul Indiei Britanice. A început să organizeze săteni și muncitori de la oraș să protesteze împotriva taxelor și a discriminării din partea britanicilor. Gandhi a devenit rapid popular printre indieni și o voce puternică în Partidul Congresului. El nu a crezut că o rupere violentă radicală de Imperiul Britanic era soluția.

Gandhi a devenit celebru pentru metodele sale non-violente de protest. Când viceregele Indiei a aprobat Actul Rowlatt în 1919, Gandhi a apelat la indieni să înceapă o mișcare de nesupunere civilă. Această mișcare de nesupunere era non-violentă, nu presupunea acte de violență. Actul Rowlatt a permis poliției să utilizeze „detenția preventivă indefinită” ca o reacție la amenințarea pe care o vedeau în organizațiile naționaliste din Bengal. Aceasta însemnă că oamenii puteau fi închiși fără proces pe orice perioadă de timp dacă exista și cea mai mică suspiciune că ar putea face acțiuni revoluționare în viitor.

...

Accesează pagina aceasta pentru a citi în continuare din referatul despre activitatea lui Gandhi.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in