Comentariu

...

Tema 

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema reflectată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „În grădină”, avem de-a face cu teme și abordări diverse, întrucât textul este, în același timp, o artă poetică și o meditație pe tema „fortuna labilis”.

Exemplu

Tema predominantă a poeziei „În grădină”, de Dimitrie Anghel, este reprezentată de trecerea ireversibilă a timpului („Ah, amintirile-s ca fulgii rămași uitați în cuiburi goale”). Cu toate acestea, întrucât textul este, în același timp, o artă poetică și o…

...

Comentariu pe strofe

Recomandăm realizarea comentariului poeziei dedicând o atenție sporită structurii poeziei, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în fiecare strofă. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare și exprimate prin intermediul figurilor de stil. Nu uita să agrumentezi folosind exemple întâlnite în text!

Exemplu

Poezia „În grădină”, de Dimitrie Anghel, cuprinde patru strofe a câte patru versuri fiecare. Prima strofă introduce cititorul în fascinantul univers floral al poetului, însoțit de starea de reverie …

...

Apartenența la simbolism

Pentru a motiva corect apartenența poeziei „În grădină” la curentul literar simbolist, trebuie să ai în vedere caracteristicile acestuia. Simbolismul este un curent literar apărut în Franţa, ca reacţie împotriva parnasianismului, a romantismului retoric şi a naturalismului. Simbolul are funcția de a înlocui expresia directă, prin intermediul analogiei şi al convenţiei. În literatură, simbolul a devenit un mod de constituire a imaginii artistice.

Exemplu

În primul rând, poezia „În grădină” aparține curentului literar simbolist prin tematică și motivele literare prezente în text. Astfel, tema trecerii ireversibile a timpului provoacă sentimente de nostalgie, de melancolie, de regret al unor v…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in