Caracterizarea lui Maxențiu

Romanul „Concert din muzică de Bach” publicat de Hortensia Papadat-Bengescu în anul 1927 este un roman de analiză psihologică, realist, cu influențe balzaciene. Fiind al doilea volum din seria supranumită „Ciclul Hallipilor”, acesta continuă povestea începută în romanul „Fecioarele despletite” (1925) urmărind soarta clanului Hallipa. Unul din personajele marcante ale operei este prințul Maxențiu, a cărui atitudine față de boala sa este analizată psihologic, cu o finețe remarcabilă.

Prințul Maxențiu este un personaj principal, masculin, modern, individual și complex. Trăsăturile lui Maxențiu ne sunt prezentate atât în mod direct, din descrierile naratorului omniscient, cât și indirect, prin comportamentul prințului, gesturile, atitudinea sa, monologul interior și relațiile sale cu alte personaje (în mod particular cu soția sa, Ada Razu) sau prin descrierile altor personaje.

Maxențiu este fiul unei foste dansatoare de cabaret, pe nume Zaza și al unui prinț bătrân care își recunoaște fiul, însă, din cauza vârstei înaintate, moare înainte de a se căsători cu dansatoarea. De mic copil Max…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in