Caracterizarea Elenei

Elena Drăgănescu este unul dintre personajele feminine ale romanului Concert din muzică de Bach, iar o caracterizare în detaliu a acestui personaj te va ajuta să înțelegi mai bine romanul scris de Hortensia Papadat-Bengescu. Totodată, vei afla care sunt principalele trăsături de caracter și cum acționează acest personaj în relația cu celelalte.

Elena Drăgănescu este un personaj principal, feminin, modern, individual și complex. Trăsăturile acesteia ne sunt prezentate atât în mod direct, din descrierile naratorului omniscient, cât și indirect, prin comportamentul său, atitudinea sa, relațiile sale cu alte personaje sau descrierile acestora.

Aflăm așadar, din descrierea Linei, că Elena este întâi «fata calmă cu părul negru dat în sus», devenind apoi «stăpîna de casă, cu frumuseţea mai accentuată, ca şi caracterul.». Elena Drăgănescu întruchipează eleganța, răceala și gândirea calculată a aristocrației. Aceasta s-a căsătorit cu George Drăgănescu din motive pragmatice, întreținând un mariaj liniștit și respectuos. Fiind un industriaș bogat, însă dintr-o clasă socială inferioară, Drăgănescu își asumă poziția cu demnitate, mulțumindu-se să o «iubească pe Elena ca pe o divinitate inviolabilă». Relația celor doi este ilustrativă pentru caracterul Elenei, calmul și siguranța de sine pe care aceasta le manifestă în căsătorie, fiind trăsături de bază ale sale.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in