Fișă de lectură

Titlul operei literare: „Planeta celor doi sori” 

Autorul: Horia Aramă

Date importante despre viața și activitatea autorului: Horia Aramă a trăit între anii 1930 – 2007, fiind remarcat în literatura română atât ca poet, cât și ca eseist și prozator. A debutat în anul 1950, cu versuri pentru copii și mai târziu s-a remarcat prin povestiri science-fiction. A fost redactor șef al revistei Start 2001 și membru al Uniunii Scriitorilor. Prima culegere de povestiri SF, „Moartea păsării săgeată" a publicat-o în anul 1966. 

Alte opere ale autorului: Moartea păsării-săgeată (volum de povestiri), Țărmul interzis (roman),  Verde Aixa (microroman), Moartea păsării săgeată (volum de poezii).

Specia literară: Povestire

Genul literar: Genul epic 

Personaje: exploratorul spațial, Riluri, recepționerul de la hotel.

Semnificația titlului: Titlul este unul sugestiv, ce localizează acțiunea în spațiu, evenimentele prezentate în povestire având loc pe Ahra, planeta cu doi sori. De asemenea, titlul are menirea de a stârni curiozitatea cititorului.  

Tema principală: Tema principală pe care o abordează povestirea este cea a dualității. Aceasta reiese din viața locuitorilor planetei Ahra, puternic influențată de cei doi sori ai planetei. Regăsim antiteza pozitiv-negativ, respectiv calm-isterie, care reiese din viața de zi și cea de noapte (a doua zi) a planetei.

Perspectiva narativă: Textul este narat la persoana întâi, personajul principal fiind de fapt cel care povestește cum decurg evenimentele. ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in