Comentariu literar

Introducere

În partea de început a oricărui eseu sau comentariu despre „Moș Goriot” este important să menționezi curentul cultural căruia îi aparţine romanul, realismul, dar și caracterul său psihologic. De asemenea, este esenţial să evidențiezi în introducere importanța pe care acest roman o are pentru opera lui Balzac, fiind unul dintre cele mai reprezentative romane ale sale. Aici poți menționa temele abordate și noua tehnică narativă introdusă de Balzac prin acest roman: metoda „repairassant”.

Ține minte: o introducere bine scrisă va impresiona profesorul încă de la început și îți va asigura un punctaj mai mare.

Exemplu

„Moș Goriot” este un roman realist, obiectiv și psihologic, publicat în secolul al XIX-lea de către Honoré de Balzac, făcând parte din ciclul Comedia Umană. Romanul este construit în jurul analizei vieții și moravurilor pariziene ale acelor vremuri, fiind studiate în mod particular iubirea paternă necondiționată, dorința de ascensiune socială și stilul de viață extravagant al aris…

...

Tema

Pentru a realiza o analiză completă a textului trebuie să menţionezi informaţii referitoare la tema ṣi viziunea despre lume, aceasta din urmă influenţând într-o mare măsură construcţia subiectului ṣi a personajelor. Detaliile acestea sunt cu atât mai importante în cazul romanului de față cu cât o mare parte din statutul său în literatura universală ca exemplu strălucit de roman realist se datorează temelor abordate și viziunii despre lume a lui Balzac.

Exemplu

Temele majore abordate de …

...

Semnificația titlului

În acest caz titlul romanului este constituit din numele personajului principal al narațiunii și anume „Moș Goriot”. Poți menționa aici câteva detalii despre cine este acest moș Goriot și de ce este el atât de important încât să apară chiar în titlu.

Bonus: dacă reușești să ții minte titlul original al lucrării „Le Père Goriot” (père = tată), poți menționa simbolistica diferită a acestuia față de titlul în varianta română. Acest detaliu îți dă acces la mai multe informații și arată că stăpânești cu adevărat subiectul.

Exemplu

Titlul romanului poartă numele personajului principal, Jean-Joachim Goriot, fost n…

...

Rezumat

Nefiind structurată pe capitole, acțiunea romanului poate fi povestită folosindu-te de cele trei personaje principale ale sale: moș Goriot, Rastignac și Vautrin. Poți păstra astfel claritatea și cronologia întâmplărilor fără a omite vreun moment esențial al romanului. Desigur, aceasta este o simplă sugestie, nicidecum o regulă.

Exemplu

Romanul debutează cu o descriere minuțioasă a Casei Vauquer, pensiune ce găzduiește cele trei personaje principale ale operei: moș Goriot, Rastignac și Vautrin. Ne sunt prezentate condițiile de trai din această casă, aspectul ei părăginit și portretele celorlalte persoane ce o locuiesc. 

Moș Goriot este un fost negustor de făinoase retras din afaceri și ajuns în pragul sărăciei  din cauza cheltuielilor extravagante ale fiicelor sale mult iubite, Anastasie și Delphine. Odată cu averea sa se pierde și respectul celorlalți locatari ai pensiunii Vauquer, din „domnul” Goriot acesta devenind „moș” Goriot. Folosindu-se de averea tatălui lor, cele două reușesc să își depășească condiția socială măritându-se cu persoane din înalta societate. Cu toate acestea, tatăl care din dragoste părintească sacrifică totul pentru capriciile lor, nu este primit în casele acestora, fiind vizitat în secret doar atunci când nevoia de și mai mulți bani se ivește. Goriot tânjește neîncetat după afecțiunea fiicelor sale pe care le idolatrizează în ciuda modului în care este tratat.

Vecin cu moș Goriot este studentul Rastignac, un tânăr ambițios și elegant, proaspăt venit din provincie pentru a studia dreptul la Paris. Acesta este marcat de dorința de a pătrunde în pătura aristocratică a Parisului, iar cu ajutorul verișoarei sale doamna de Beauséant, regina balurilor, are ocazia de a găsi sprijinul unor doamne cărora le oferă afecțiunea sa, printre care și Delphine, fiica lui Goriot. Inițial Rastignac nu știe nimic despre legătu…

...

Personaje

Pentru Balzac, personajele sunt deosebit de importante, construcția acestora fiind studiată în egală măsură, dacă nu chiar mai mult decât cea a acțiunii. Personajul studentului Eugène de Rastignac din „Moș Goriot” este atât de remarcabil încât în timp numele său a ajuns să reprezinte o tipologie umană  aparte, în limba franceză fiind supranumit „Rastignac” orice om care folosește orice mijloace pentru a avansa social.

În realizarea caracterizării acestui personaj trebuie să ai în vedere metodele de caracterizare (directă, indirectă), precum ṣi trăsăturile fizice ṣi morale evidenţiate prin intermediul acestor procedee. Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului „Moș Goriot”.

Exemplu

Eugène de Rastignac este un personaj principal, masculin, individual și complex prin problematica pe care o propune. Trăsăturile sale sunt cont…

...

Perspectiva narativă

Perspectiva narativă se referă la unghiul din care sunt povestite întâmplările. Îi dedicăm o secțiune aparte deoarece e foarte important dacă o operă este narată la persoana I sau a III-a. De aceasta depinde modul în care ne sunt prezentate tema și viziunea autorului. În „Moș Goriot” evenimentele sunt povestite la persoana a III-a, iar naratorul este obiectiv, omniscient și omniprezent. Ne este prezentată, așadar, o perspectivă auctorial…

...

Roman realist

Romanul „Moș Goriot” este un roman realist de excepție, consacrându-l pe Balzac ca „tată al realismului”. Această secțiune a comentariului este, așadar, foarte importantă. Poți argumenta apartenența sa la curentul literar realist menționând temele abordate în romanul „Moș Goriot”, viziunea despre lume a autorului, modul de construcție al personajelor și stilul narativ. 

Exemplu de demonstrate a faptului că romanul este realist

Autorul francez Honoré de Balzac este supranumit „părinte al realismului”, iar romanul „Moș Goriot” este unul dintre cele mai reprezentative romane ale sale. Prin temele abordate și viziunea despre lume prezentată, romanul aparține curentului literar realist, fiind una dintre operele marcan…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in