Grigore Vieru
Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova, precum și unul dintre membrii corespondenți ai Academiei Române.
Grigore Vieru | Opera
1. Volume de versuri pentru copii
- Alarma, 1957
- Muzicuțe, 1958
- La fereastra cu minuni, 1960
- Bună ziua, fulgilor, 1961
- Făt-Frumos curcubeul, 1961
- Făgurași - volum de versuri, povestiri și cântece, 1963
- Mulțumim pentru pace, 1963
- Ceasornicul pădurii, 1965
- Versuri, 1965
- Poezii de seama voastră, 1967
- Duminica cuvintelor, 1969
- Aproape, 1974
- Un verde ne vede, 1976
- Mama, 1975
2. Volume de poezii
- Numele tău, 1968
- Steaua de vineri, 1978
- Fiindcă iubesc, 1980
- Izvorul și clipa, 1981
- Taina care mă apară, 1983
- Un secol grăbit
- Imn globului pământesc
- Poetul
- Un mut
- Scrieri alese, 1984
- Rădăcina de foc, 1988
- Cel care sunt, 1987
- Hristos nu are nici o vină, 1991
- Curățenia fântânii, 1993
- Văd și mărturisesc, 1996
- Acum și în veac, 1997
- Strigat-am către tine
- Cântec de leagăn pentru mama, 2003
3. Manuale
- Albinuța, 1979
- Abecedar, 1970
Grigore Vieru | Date despre autor
Grigore Vieru s-a născut în data de 14 februarie 1935, în localitatea Pererâta din Republica Moldova, într-o familie de plugari.
Primele 7 clase le-a făcut în satul natal, absolvind în anul 1950, urmând apoi școala medie de la Lipscani, pe care o finalizează în 1953. S-a înscris apoi la Facultatea de Filologie și Istorie din Chișinău pe care a absolvit-o în anul 1958. După terminarea facultății a lucrat ca redactor al revistei „Scînteia Leninistă” și al ziarului „Tînărul leninist”.
A debutat editorial încă din vremea în care era student, în anul 1957, publicând placheta de versuri pentru copii intitulată „Alarma”. În perioada 1960-1963 a fost redactor la editura „Cartea Moldovenească”.
În anul 1970, a pus bazele, împreuna cu Spiridon Vengheli, primului abecedar cu litere latine în Basarabia. Tot în acest an, a publicat volumul de poezii pentru copii „Trei iezi”, în care era inclusă și poezia „Curcubeul”, prin care poetul aducea un elogiu drapelului tuturor românilor. În anul 1988, pentru volumele pentru copii, a primit diploma de onoare „Andersen”, cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii.
În anul 1974, la invitația lui Zaharia Stancu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, poetul vizitează Transilvania. Trei ani mai târziu, revine în România și vizitează, împreună cu soția, orașe precum: București, Constanța, Cluj și Iași.
Grigore Vieru a fost una dintre vocile care au promovat idealurile naționale ale românilor din Basarabia, luptând pentru ca limba română să devină limbă oficială în Basarabia. În anii '80, poetul s-a aflat în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia.
A încetat din viață în data de 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident de circulație. Post-mortem, a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce „în semn de recunoștință și înaltă apreciere pentru dragostea și talentul cu care a militat, de-a lungul întregii sale vieți, prin puterea cuvântului, pentru conviețuirea oamenilor în pace și înțelegere, rămânând în sufletul tuturor românilor ca un simbol al legăturilor dintre frații de aceeași limbă”.
Produsele noastre pentru Grigore Vieru
- Ars poetica de Grigore VieruLimba și literatura română
Ars poetica este o poezie semnată de poetul moldovean Grigore Vieru și publicată pentru prima oară în anul 1980, în volumul intitulat „Fiindcă iubesc”. După cum reiese încă din titlul, opera este o ar (…)
- Făptura mamei de Grigore VieruLimba și literatura română
Făptura mamei este o poezie scrisă de Grigore Vieru, un poet român din Republica Moldova, și inclusă în volumul „Mama”, apărut în anul 1975, alături de alte poeme dedicate figurii materne, imaginea ma (…)
- În limba ta de Grigore VieruLimba și literatura română
În limba ta este o poezie scrisă de Grigore Vieru, un poet român din Republica Moldova, și publicată în cadrul volumului „Steaua de vineri”, apărut în anul 1978. Opera este construită sub forma unui c (…)
- Leac divin de Grigore VieruLimba și literatura română
Leac divin este o poezie scrisă de Grigore Vieru, poet român din Republica Moldova, și inclusă în volumul de poezii „Sunt robul iubirii” care conține texte scrise de către poet de-a lungul a aproximat (…)
- Scrisoare din Basarabia de Grigore VieruLimba și literatura română
Scrisoare din Basarabia este o poezie care poartă semnătura lui Grigore Vieru, poet cunoscut de către românii de pe ambele maluri ale Prutului ca un mare iubitor de patrie. Poezia Scrisoare din Basara (…)