Rezumat pe capitole

Capitolul I

Romanul debutează cu personajul-narator aflat la vârsta adultă și amintindu-și cu nostalgie de perioada liceului. Aflat în parcul Cișmigiu, el este năpădit de amintiri, văzându-se din nou elev al liceului Gheorghe Lazăr, de unde pleca pentru a se refugia în parc, împreună cu ceilalți colegi. În același timp, el remarcă numeroase schimbări care se petrecuseră între timp, precum separarea fizică a liceului de intrarea în parc.

Capitolul al II-lea

Capitolul debutează brusc, cu trezirea protagonistului (un alter-ego al autorului, din vremea adolescenței acestuia) de către tatăl său, întrucât era timpul să meargă la școală. Băiatul era proaspăt licean, la cei zece ani și jumătate, iar tatăl lucra și el în învățământ, fiind director al unei școli primare. 

Ajuns la școală, acesta îl cunoaște pe domnul pedagog Pavelescu, precum și pe Luca, un băiat rămas repetent, care cunoștea toți profesorii și începuse să-i ofere protagonistului informații foarte utile. Face cunoștință și cu Dan Stoica, zis „cuifulitul”, prea puțin intimidat de eforturile pedagogului de a-și impune autoritatea în fața lui.

Capitolul al III-lea

Cel de-al treilea capitol al romanului este intitulat „Teza la română” și prezintă experiența protagonistului cu cea dintâi astfel de lucrare scrisă. Unul dintre profesorii lui de limba română fusese chiar Camil Petrescu, personalitate marcantă a literaturii române. Cunoscut pentru exigența lui, Camil Petrescu îi acordă nota zece lui Băjenaru, singurul elev din clasă care are parte de un asemenea rezultat.

Capitolul al IV-lea

Capitolul debutează cu o serie de explicații și întâmplări hazlii privind poreclele pe care elevii le dăduseră profesorilor. Cea mai mare parte a acestui capitol îi este dedicată profesorului de științe naturale, zis „Crăcănel”. Numele lui real era Octav Atanasescu și fusese poreclit astfel din pricina mersului său crăcănat. Întrucât mulți dintre elevi vorbeau chiar și acasă despre el numindu-l „Crăcănel”, și părinții acestora îl identificau în același fel. Situația devine cu adevărat comică în momentul în care m...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in