Rezumat

Romanul „Cișmigiu & comp” îl are drept autor pe Grigore Băjenaru, scriitor român devenit cunoscut chiar după apariția operei de față. Publicat pentru prima dată în anul 1942, volumul cuprinde experiența autorului, aflat în postura de elev la Liceul „Gheorghe Lazăr” din București. Având subtitlul „Amintiri din liceu”, romanul are caracter memorialistic și este scris la cincisprezece ani după absolvirea liceului de către scriitor.

Acțiunea debutează cu întâlnirea absolvenților Liceului „Gheorghe Lazăr” din București. După cincisprezece ani de la încheierea studiilor, secția modernă, promoția 1926, se reunește cu mare bucurie și cu o emoție aproape palpabilă. Cu această ocazie, personajul-narator se așază pe o bancă din parcul Cișmigiu, unul dintre locurile definitorii pentru perioada anilor săi de liceu, și, treptat, își amintește cu nostalgie experiențele avute la școală.

În fiecare dintre capitolele romanului se relatează câte un episod specific vieții de elev: teza la română, profesorul poreclit „Crăcănel”, admiterea în cursul superior („Capacitatea”) și așa mai departe. Opera este presărată cu năzbâtiile elevilor, poreclele date profesorilor, modurile de predare ale acestora, precum și cu priete...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in