Lock

Personaje

Lock

„Cișmigiu et comp.” este titlul unui roman scris de Grigore Băjenaru și publicat pentru prima dată în anul 1942. Fiu al lui Ion Popescu-Băjenaru, cunoscut profesor și autor de manuale, autorul relatează în paginile cărții sale experiența de elev al Liceului „Gheorghe Lazăr” din București. Romanul a fost conceput la cincisprezece ani după încheierea studiilor medii ale lui Băjenaru și este una dintre scrierile care l-a consacrat drept unul dintre cei mai îndrăgiți autori, în special în rândul adolescenților și al tinerilor cititori.

Având subtitlul „Amintiri din liceu”, opera relatează întâmplările petrecute la Liceul Lazăr din București, în perioada în care autorul fusese elev al acestei instituții. Atât portretul său, cât și cele ale părinților, profesorilor și ale elevilor de vârsta lui, sunt realizate cu umor și nostalgie, astfel încât cititorul este încurajat să se implice și el, la nivel emoțional și mental, în aventurile lor.

Grigore

Protagonistul este Grigore, cel care are și rolul personajului-narator. În debutul romanului, acesta are doar zece ani și este deosebit de mândru fiindcă fusese admis la Liceul Lazăr. Personaj principal, individual, masculin, Grigore este caracterizat atât în mod direct (prin autocaracterizare și de căt...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in