Lock

Idei principale

Lock

„Cișmigiu et comp” este titlul unui volum destinat în special adolescenților, scris de Grigore Băjenaru. Un nostalgic al anilor petrecuți în postura de elev al Liceului „Gheorghe Lazăr” din București, autorul s-a inspirat din propria experiență în scrierea operei de față. Prima publicare a volumului a avut loc în anul 1942, acesta fiind scris la cincisprezece ani după ce Băjenaru a absolvit liceul.

Idei principale:

- Personajul-narator se află în parcul Cișmigiu, așteptând reuniunea cu foștii colegi de liceu, precum și cu dascălii care l-au îndrumat.

- În timp ce observă schimbările care au avut loc în jurul lui de-a lungul timpului, protagonistul începe să-și aducă aminte cu drag de vremea în care era școlar.

- Acțiunea se mută în trecut, iar personajul-narator, aflat la frageda vârstă de zece ani și jumătate, este trezit de tatăl lui, care-l anunță că e timpul să meargă la școală.

- Ajuns la liceu, băiatul îl cunoaște pe domnul Pavelescu, pedagogul, pe Luca și pe Dan Stoica (alți doi elevi).

- Prima teză la română este o experiență memorabilă, întrucât profesorul de limba română era tocmai Camil Petrescu, un important scriitor, care-i acordă băiatului nota zece.

- Elevii liceului au inventat o mulțime...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in