Comentariu pe strofe

Ai studiat poezia Umbra lui Mircea la Cozia de Grigore Alexandrescu, iar acum trebuie să scrii un comentariu pe strofe? Pentru ca eseul tău să primească nota maximă trebuie să știi că poemul are şaisprezece strofe cu versuri ample ce pot fi grupate în trei secvenţe. Mai multe detalii despre tema poeziei și structura acesteia vei găsi accesând materialul pe care profesorii noștri de limba și literatura română l-au conceput special pentru a-ți oferi o sursă de inspirație. 

„Poezia devine mai întunecată cu fiecare strofă citită. Astfel, progresiv, cititorul este introdus într-o atmosferă funebră, dar solemnă, impunătoare. Imaginile vizuale se realizează în cea de-a doua strofă printr-o enumerare a complementelor circumstanțiale de loc («dintr-o peșteră», «din râpă», «de pe muche», «de pe stâncă») și prin folosirea verbelor la prezent («iese», «mă-mpresoară», «se cobor», «se mișcă»). Se remarcă și epitetul cromatic în versul al doilea („chipuri negre se cobor”), cu rol de a comunica prezențe misterioase în cadrul peisajului nocturn.

Cea de-a treia strofă identifică entitatea despre care va fi vorba pe parcursul poeziei, și anume, o fantomă: «[...] un mormînt se desvălește,/ O fantomă-ncoronată din el iese». Spiritul este «încoronat», astfel încât ne dăm seama de natura regală a acestuia, deși identitatea sa rămâne încă un mister. Propoziţiile eliptice, precum şi punctele de suspensie sugerează apropierea graduală a nălucii.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in