Rezumat

Echipa Liceunet îți pune la dispoziție un rezumat al fabulei Câinele și cățelul de Grigore Alexandrescu, material care te va ajuta să înțelegi mai bine textul și morala acestuia. Dacă ai citit această operă, dar nu ai înțeles exact ceea ce a vrut să exprime autorul sau ai nevoie de mai multe informații pentru a putea răspunde corect la cerințele întâlnite în manualul școlar, acest rezumat îți va fi de mare ajutor. În prima parte a rezumatului profesorii noștri au inclus câteva informații legate de volumul din care face parte textul și anul apariției, iar apoi au explicat cele două părți distincte ale textului: narațiunea propriu-zisă și morala.

„Confuz, umilit și dezamăgit, Samurache face o a doua încercare, dar nici nu apucă să-și termine replica («Dar ziceați...») fiindcă Samson îl întrerupe («Și ce-ți pasă?»).  Aflăm apoi ce își dorea, de fapt, câinele: «Adevărat vorbeam,/ Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei,/ Că voi egalitate, dar nu pentru căţei».

Morala fabulei se constituie din ultimele două versuri («Aceasta între noi adesea o vedem,/ Şi numai cu cei mari egalitate vrem»), iar sensul ei se extrage cu ușurință din textul de față. De fapt, tânjind după statutul privilegiat al mai-marilor pe care îi critică aspru, câinele Samson uită de cealaltă față a egalității. Aceasta se referă la egalitatea nu doar cu cei mai puternici, ci și cu cei mai slabi decât noi. Altfel spus, Samson este dispus să profite de beneficiile aduse de egalitatea cu urșii și leii, însă nu este dornic să își asume responsabilitățile atrase de statutul egal cu cei mai slabi, care au cea mai mare nevoie de aceste schimbări.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in