Fișă de lectură

Accesează și citește fișa de lectură a fabulei „Câinele și cățelul” de Grigore Alexandrescu și vei găsi date despre viața și opera autorului, vei afla cărui gen literar aparține textul, care este tema și ce semnifică titlul, dar vei găsi și un scurt rezumat. 

....

Alte opere ale autorului: „Iepurele, ogarul și copoiul”, „Boul și vițelul”, „Dreptatea leului”, „Vulpea liberală”, „Epistolă către Voltaire”, „Încă o zi”, „Lupul moralist”.

Genul literar: Genul epic

Semnificația titlului: Titlul fabulei reprezintă opoziția dintre cele două personaje principale, câinele Samson și cățelul Samurache. Acestea reprezintă, de fapt, tipuri umane aflate în antiteză, fiecare având corespondenți în societatea umană. Samson este, cel mai probabil, menit să reprezinte politicianul care vorbește mult. Caracterizat de o puternică dorință de a parveni, el manipulează prin discursul său aparent grandios, dar fără substanță. Pe de altă parte, cățelul Samurache este cetățeanul sincer, cu idealuri admirabile, dar naiv în alegerea sa de a da crezare unor asemenea personaje precum câinele Samson.

Versificația: Prozodia este specifică operelor în care predomină dialogul ca mod de expunere. Pentru a păstra naturalețea dialogului, acesta nu este împărțit în strofe.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in