Fabulă

În cazul în care ai studiat sau urmează să studiezi fabula Câinele și cățelul de Grigore Alexandrescu și ai nevoie de mai multe informații pentru a înțelege textul, profesorii noștri de limba și literatura română îți pun la dispoziție un material în care găsești definiția fabulei, caracteristicile acestei specii literare și cum sunt ele evidențiate în această operă (argumentare fabulă).

„În primul rând, opera de față este o narațiune (operă epică) concepută în versuri, de dimensiuni reduse (treizeci și șase de versuri). Pe parcursul textului, sentimentele și atitudinea autorului sunt exprimate în mod indirect, prin intermediul acțiunii și al personajelor. Astfel, Alexandrescu se pronunță împotriva parvenitismului și a ipocriziei, precum și a ignoranței, creând povestea moralizatoare și personajele ce reprezintă tipuri umane.

În al doilea rând, fabula conține personaje ce reprezintă tipologii umane, ceea ce înlesnește satira anumitor moravuri prin generalizare. Astfel, câinele Samson reprezintă falsul activist social-politic care, prin intermediul unui discurs grandoman, manipulează niște «boi oarecare» (masele ignorante, adesea dezinformate).”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in