Grigore Alexandrescu
„Alexandrescu este incontestabil cel mai de seamă fabulist al nostru...” — D. Popovici
Grigore Alexandrescu | Opere | Materiale Liceunet
- Câinele și cățelul
- Iepurele, ogarul și copoiul
Grigore Alexandrescu | Opera (volume publicate)
- Poezii (1832)
- Fabule (1832)
- Meditații (1835)
- Poezii (1838)
- Fabule (1838)
- Poezii (1839)
- Memorial (1842)
- Poezii (1842)
- Suvenire și impresii, epistole și fabule (1847)
- Meditații, elegii, epistole, satire și fabule (1863)
Grigore Alexandrescu | Date despre autor și operă
Grigore Alexandrescu s-a născut în data de 22 februarie 1810 la Târgoviște, urmând să se mute la București mai târziu. Poet și fabulist român, acesta a fost elevul Colegiului Național „Sfântul Sava” din București. A debutat cu poezii publicate în „Curierul Românesc”, condus pe atunci de Ion Heliade Rădulescu. Poezia sa a fost influențată de ideile ce au pregătit Revoluția pașoptistă.
Poet liric, Alexandrescu scrie mai întâi meditații romantice, dar rămâne ultimul fabulist autentic din literatura română. Moștenirea sa reprezintă aproximativ 40 de fabule, în care adevărul e mascat, din cauza cenzurii autorităților („Câinele și cățelul”, „Boul și vițelul”,„Dreptatea leului”, „Vulpea liberală”). Din pricina unor scrieri („Anul 1840” și „Lebăda și puii corbului”) este întemnițat. În 1848, acesta devine redactor al ziarului „Poporul suveran”.
Alexandrescu a fost funcționar la postelnicie, după care, director al Departamentului credinței, iar la venirea lui Alexandru Ioan Cuza, a fost ministru interimar. Ultima sa funcție oficială a fost aceea de membru în comisia centrală de la Focșani. În 1860 se căsătorește, însă câțiva ani mai târziu, Alexandrescu e lovit de o boală mentală cauzată, se spune, de otrăvirea cu beladonă. Astfel, scriitorul se vede nevoit să se retragă din viața publică și să abandoneze activitatea literară, reluată intermitent și cu rezultate neconcludente în momentele sale de luciditate.
Lui Alexandrescu îi revine meritul de a fi consacrat ca specii literare autonome în literatura română epistola, meditația și satira. Scriitorul a murit sărac la București, în anul 1885, în condiții nedemne de activitatea sa merituoasă.

Grigore Alexandrescu / Domeniul public
- Boul și vițelulLimba și literatura română
Boul și vițelul este denumirea uneia dintre numeroasele fabule semnate de poetul și fabulistul Grigore Alexandrescu. În primă fază autor de meditații romantice, Alexandrescu devine unul dintre cei mai (…)
- Câinele și cățelulLimba și literatura română
Câinele și cățelul este o fabulă scrisă de către Grigore Alexandrescu, un scriitor român renumit atât pentru fabulele sale, cât și pentru poeziile impresionante. Această fabulă prezintă o întâmplare d (…)
- Dreptatea leuluiLimba și literatura română
Dreptatea leului este o fabulă care poartă semnătura lui Grigore Alexandrescu. Pe lângă fabule, Alexandrescu a scris și proză romantică, epistole, satire, meditații social-filosofice și poezii patriot (…)
- Iepurele, ogarul și copoiulLimba și literatura română
Fabula Iepure, ogarul și copoiul a fost scrisă de către Grigore Alexandrescu și publicată în ultimul volum al scriitorului „Meditații, elegii, epistole, satire și fabule”, în anul 1863. Opera are ca t (…)
- Nebunia și amorulLimba și literatura română
Nebunia și amorul este o fabulă scrisă de Grigore Alexandrescu și publicată pentru prima oară în anul 1842. Ideea centrală a acestui text este imposibilitatea separării iubirii de procesul pierderii r (…)
- Privighetoarea și măgarulLimba și literatura română
Privighetoarea și măgarul este o fabulă scrisă de Grigore Alexandrescu, un renumit poet și fabulist român. Considerat adesea ca fiind ultimul fabulist veritabil din literatura română, Alexandrescu a l (…)
- Șoarecele și pisica de Grigore AlexandrescuLimba și literatura română
Șoarecele și pisica este titlul unei fabule scrise de Grigore Alexandrescu, considerat de către cristicii literar „cel mai de seamă fabulist” din literatura română. Opera face parte din volumul intitu (…)
- Umbra lui Mircea. La CoziaLimba și literatura română
Umbra lui Mircea. La Cozia este o poezie scrisă de către Grigore Alexandrescu și publicată pentru prima dată în anul 1844, în revista „Foaie științifică și literară”, cu un titlu puțin diferit față de (…)