Subiectul II

Citește textul „Grădina pierdută a Edenului”: locul în care ajungi doar cu elicopterul, de Andreea Marinaș, publicat pe www.adevarul.ro.

 1. Scrie răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos.
  1.  Formulează câte un enunţ în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat:
   – numele unei insule învecinate cu insula Mafate;
   – anul în care insula Mafate a fost desemnată de UNESCO locație a patrimoniului mondial. 
  2. Scrie numele autoarei şi titlul articolului din care este extras fragmentul.
  3. Menţionează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa: Pentru moment, cei ce vizitează această pierdută „grădină a Edenului” sunt trataţi cu privelişti care taie respiraţia, păduri luxuriante, largi câmpii africane, râuri sălbatice şi o bogată cultură locală.
  4. Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate din secvenţa: fiecare sat are câteva case colorate, cu acoperiş de tinichea. 
  5. Transcrie două propoziţii subordonate diferite din fraza următoare, precizând felul acestora: Dacă cineva are nevoie de doctor, de poliţist sau de pădurar în acea zonă, va trebui să aştepte până ce acesta va fi adus în vale cu elicopterul sau până ce va ajunge acolo pe jos. 
  6. Construieşte o frază alcătuită din două propoziţii în care să existe o propoziţie subordonată completivă directă, introdusă prin adverbul relativ unde. 

 1. Redactează, în 150 – 250 de cuvinte, o naraţiune în care să prezinţi o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică.

În compunerea ta, trebuie:

– să relatezi o întâmplare, respectând succesiunea logică a evenimentelor; – să precizezi două elemente ale contextului spaţio-temporal;
– să ai un conţinut adecvat cerinţei;
– să respecţi precizarea referitoare la numărul de cuvinte.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in