Subiectul III

Acestea sunt problemele Subiectului III, dat în sesiunea specială, la proba de matematică din cadrul Evaluării Naționale 2014, pentru elevii claselor a VIII-a. Pe foaia de examen se vor scrie rezolvările complete ale problemelor de mai jos. Accesează acest eBook, pentru a vedea rezolvarea de nota 10 a celor două probleme de mai jos.

  1. În Figura 2 este reprezentată o grădină în formă de dreptunghi ABCD cu AB = 8 m şi AD = 4 m . Mijloacele laturilor dreptunghiului sunt vârfurile patrulaterului MNPQ . Suprafaţa reprezentată hașurat este plantată cu flori, iar restul suprafeţei grădinii ABCD este acoperită cu gazon.

  1. Calculați perimetrul grădinii ABCD.
  2. Arătaţi că aria suprafeţei plantate cu flori este egală cu aria suprafeţei acoperite cu gazon.
  3. Pe fiecare metru pătrat al suprafeței reprezentate hașurat s-au plantat 25 de flori. Determinați suma cheltuită pentru cumpărarea florilor plantate în grădină, știind că o floare costă 2,5 lei.
  1. Dintr-o bucată de lemn se sculptează o piramidă patrulateră regulată VABCD, reprezentată schematic în Figura 3. Piramida are înălţimea de 4 dm , iar baza ABCD are latura AB = 6 dm .​

  1. Calculaţi aria bazei piramidei VABCD .
  2. ​Feţele laterale ale piramidei se vopsesc. Arătați că aria suprafeţei vopsite este egală cu 60 dm^2 .
  3. Bucata de lemn din care s-a sculptat piramida VABCD avea forma unei prisme drepte cu baza ABCD și înălțimea de 4 dm. Determinați cât la sută din volumul lemnului îndepărtat pentru obținerea piramidei este reprezentat de volumul piramidei.​​

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in