Subiectul III

Pe foaia de examen se vor scrie rezolvările complete ale problemelor de mai jos. Accesând această pagină, vei găsi rezolvările complete, realizate pas cu pas și conform baremelor oficiale ale problemelor Subiectului III al modelului de subiect dat în data de 28 octombrie 2011 pentru elevii claselor a VIII-a.

  1. Laboratorul unei cofetării prepară bomboane în formă de piramidă triunghiulară regulată cu muchia laterală de 2 cm şi cu muchia bazei de 3 cm.
  1. Arătați că înălțimea piramidei este de 1 cm.
  2. Calculați volumul unei bomboane.
  3. Fiecare bomboană este acoperită în totalitate cu staniol. Arătați că aria suprafeței minime de staniol necesar împachetării a 100 de bomboane este mai mare decât 960 cm^2 (se neglijează pierderile la suprapuneri).
  1. Figura 2 reprezintă schița unei grădini dreptunghiulare MNPQ şi a aleilor din interiorul ei. Se ştie că MN = 100 m, NP = 60 m, RS = TU = VX = ZY = 4 m, MV = XN = PR = SQ şi QT = UM = YN = PZ .
  1. Segmentele RSTUVX şi ZY reprezintă porți de acces în grădină. Se împrejmuieşte grădina cu gard, nu şi în dreptul porților. Calculați lungimea gardului exterior care înconjoară grădina.​
  2. Calculați aria suprafeței ocupate de alei.
  3. În interiorul fiecărei parcele formate (suprafețe haşurate) se amenajează câte un strat cu flori, în formă de cerc. Calculați aria maximă a unui astfel de strat.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in