Rezumat

„Zilele și nopțile unui student întârziat” este titlul unui roman scris de Gib I. Mihăescu și apărut în anul 1934. Deși alte două romane ale autorului, „Donna Alba” și „Rusoaica”, s-au bucurat de aprecierea vocilor critice, opera de față nu a avut același succes. Totuși, unul dintre elementele care leagă între ele, din punct de vedere tematic, operele lui Mihăescu, este reprezentat de urmărirea obsesivă a idealului feminin.

Acțiunea se petrece în București, capitala plină de tentații pentru provincialii veniți acolo la studii. Protagonistul, Mihnea Băiatu, închiriază o cameră în casa cu numărul „4 bis din Fundătura Șapte Fântâni”. Proprietarii, soții Nisipoiu, acceptă să reducă din prețul chiriei pentru tânărul student la drept, care nu va plăti, oricum, suma integral, așa cum n-o făcuse nici înainte, cu vechii proprietari. Până la urmă, trebuie să părăsească și această locuință, ajungând la alt proprietar, domnul Vulpache, al cărui caracter nu se deosebea prea mult de cel al personajului principal.

Caracterul lui Mihnea este josnic, dar bine mascat sub carisma care-l salvează din multe situații neplăcute, pe care acesta alege să le rezolve prin înșelătorie și falsitate. Puterea de seducție o folosește pentru a in...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in