Rapoarte

Accesează acest prim capitol al Ghidului | Rapoarte, procente și proporții pentru a afla ce sunt rapoartele de numere și cum se calculează probabilitatea unui eveniment cu ajutorul rapoartelor studiate în clasa a 6a, dar și aplicații ale rapoartelor de clasa 6 din alte domenii în care se folosesc noțiuni matematice, cum ar fi concentrația unei soluții (chimie), titlul unui tiraj (chimie, fizică) sau scara unei hărți (geografie).

În plus, la fiecare noțiune legată de rapoarte prezentată în această pagină a eBook-ului nostru, vei găsi câte un set de exemple, pe care profesorii noștri de matematică te sfătuiesc să încerci să le rezolvi singur, iar apoi să consulți rezolvarea propusă de aceștia.

Exercițiile rezolvate cu rapoarte din clasa 6 sunt enunțate mai jos:

Rapoarte

 1. Știind că suprafața unui teren este de 300\ m^2, iar suprafața necesară construirii unei case este de 150\ m^2, să se determine cât reprezintă suprafața casei din cea a terenului.
 2. Știind că greutatea maximă ridicată de o persoană este 15\ kg, iar greutatea acesteia de este 45000\ g, să se determine raportul celor două mărimi și să se precizeze ce reprezintă acest raport. 
 3. Fie numerele nenule m, n și p. Știind că m=14n și p=56n, să se determine raportul \dfrac{m}{p}.

Probabilitatea unui eveniment

 1. Într-o clasă de elevi, la un test s-au obținut 2 note de 4, o notă de 6,  5 note de 72 note de 8 și 5 note de 10. Pentru a determina care este probabilitatea ca un elev să obțină nota 8 la test, calculăm raportul dintre numărul de cazuri favorabile (câte note de 8 s-au obținut) și numărul de cazuri posibile (câte note sunt în total).
 2. Într-un magazin, la raft sunt puse 244 de acadele, de trei tipuri: 120  de căpșuni, 56 de cireșe și restul de ananas. Care este probabilitatea ca luând în grabă o acadea, aceasta să fie de ananas?
 3. Se consideră numărul de forma \overline{15a}. Care este probabilitatea ca numărul să fie par?

Concentrația unei soluții

 1. Știind că masa unei soluții este de 56 g, iar cea a substanței dizolvate 7 g, să se determine concentrația soluției date.
 2. Concentrația de colorant dintr-o sticlă de 500  ml de suc este 0.8. Să se calculeze masa colorantului. 
 3. Într-un vas avem o soluție salină cu o concentrație de 0.14, iar în alt vas avem o soluție de apa cu zahăr cu o concentrație de 0.25 . Amestecând 50\ \ell din prima soluție cu 20\ \ell din a doua soluție, determinați concentrația soluției obținute.

Titlul unui tiraj

 1. Să se determine cantitatea de aur din 1500\ g de aliaj cu titlul de 0.450 .
 2. Se topesc la un loc 500\ g de aliaj cu titlul de 0.24 și 300\ g cu titlul de 0.7 . Ce titlu va avea noul aliaj obținut?
 3. 620\ g de aur se topește împreună cu 320\ g aliaj cu titlul de 0.55 . Care va fi titlul noului aliaj?

Scara unei hărți

 1. Scara unui desen este 1:32. Să se determine distanța pe teren ce corespunde unei distanțe pe desen de 4.8 \ cm.
 2. Scara unei hărți este de 1: 125000. Să se determine distanța în mm pe hartă corespuzătoare unei distanțe pe teren de 350\ m.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in