Procente

Accesează această pagină a ghidului nostru pentru a vedea ce sunt procentele, cum se calculează procentele la matematică sau ce exemple cu procente la matematică din clasa a 6-a au dat profesorii noștri de matematică din cadrul echipei Liceunet.

Înainte de a vedea definiția procentelor, vei afla ce este un raport procentual, apoi vei vedea cele mai des întâlnite exemple cu procente la matematică, adică cum se determină cât reprezintă un procent dintr-un număr.

Noțiunile din acest capitol al materialului Ghid | Rapoarte, procente și proporții sunt însoțite de exemple ilustratice cu procente de la matematică din clasa a 6-a.

Exemplele rezolvate complet și pas cu pas de către profesorii noștri experimentați de matematică sunt:

 1. Să se calculeze:
  1. 34\% din 47;
  2. 2\% din 1328;
  3. 24\% din 960;
  4. 4.5 \% din 1900;
  5. 7\% din \dfrac{50}{56}.
 2. Un obiect costă 34550 lei. Să se determine prețul obiectului, știind că acesta s-a scumpit cu 15\%.
 3. Suma a trei numere este 342. Știind că primul număr este 25\% din al doilea, al doilea este 10\% din al treilea, să se afle cele trei numere.
 4. 8\% din suma a două numere este 120, iar primul număr este 25\% din al doilea. Aflați numerele.
 5. Pentru a cumpăra în rate o mașină de 24000 euro, clientul trebuie să plătească reprezentanței 20\% comision la semnarea actelor și primește 12\% din comisionul plătit la achitarea tuturor ratelor. Cât câștigă reprezentanța într-o zi doar din comisioane, dacă vând pe zi cinci mașini? (în ipoteza că toți clienții finalizează toate ratele).
 6. Într-o bibliotecă sunt 150 de cărți: 12 de biologie, 35 de astronomie, 52 de matematică și restul de limba română. Cât la sută din totalul cărților reprezintă cărțile de limba română? Alegând la întâmplare o carte, care este probabilitatea să alegem o carte de biologie?
 7. Într-o firmă sunt 1500 de angajați: 900 la producție, 50 la curățenie, 200 de șoferi și 350 la birouri. Cât la sută din totalul angajaților reprezintă producția și birourile la un loc? Care este probabilitatea ca alegând la întâmplare un angajat, acesta să fie șofer sau la birou?

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in