Operații cu numere reale

În mulțimea numerelor reale întâlnim, ca și la celelalte mulțimi de numere, clasicele operații algebrice: adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea.

În prima parte a capitolului Operații cu numere reale, profesorii noștri de matematică îți prezintă noțiunile de adunare și scădere a numerelor reale. Vei putea învăța în cadrul acestei prime părți cum se pot aduna două numere reale și care sunt proprietățile adunării numerelor reale. Folosind noțiunea de adunare, cu anumite precizări, se va defini scăderea numerelor reale. Vei vedea că pentru a putea defini scăderea numerelor reale, va trebui să știi ce este opusul unui număr real.

În cea de-a doua parte, ți se arată cum se înmulțesc numerele reale. Vei vedea că împărțirea numerelor reale se poate defini cu ajutorul noțiunii de invers a unui număr real, iar cu anumite precizări, se reduce la operația de înmulțire a numerelor reale. 

Pentru fiecare noțiune teoretică furnizată în acest capitol profesorii noștri de matematică ți-au pregătit exemple și exerciții rezolvate complet, pe care te sfătuim să le urmărești cu atenție.

Iar pentru a vedea cum se aplică corect proprietățile operațiilor cu numere reale și mai ales pentru a fii sigur că vei obține nota dorită la clasă sau la examenul final, la finalul acestui capitol, vei putea găsi exerciții cu operații cu numere reale, exerciții rezolvate complet de către profesorii noștri special pentru tine, pentru a te putea ajuta să înțelegi mai bine toate informațiile furnizate în acest prim capitol al ghidului nostru.

 

Te sfătuim să încerci să rezolvi singur aceste exerciții, iar mai apoi să accesezi această pagină pentru a vedea cum se rezolvă corect aceste aplicații cu operații cu numere reale.

Aici ai enunțate aplicațiile cu operații cu numere reale pregătite pentru tine de către profesorii noștri de matematică:

 1. Să se calculeze:
  1. 7-2.5-\frac{3}{2}+3.5 .
  2. 15-\left\{\sqrt{8}\left[\sqrt{18}+3+2\left(1.5-\frac{2}{3} \right ) \right ]+5\left(2.4+1.6\right)\right\}.
 2. Determinați numărul real a știind că:

  1. 3\cdot\left(\sqrt{2}+1.5 \right )=3\cdot\left(\sqrt{2}+a \right ).

  2. 202\cdot 99+202^2=300\cdot a.

 3. Fie x,y\in\mathbb{R}. Avem relațiile x+y=4 și xy=3. Să se calculeze:

  1. x^2+y^2;

  2. x^3+y^3;

  3. \frac{1}{x}+\frac{1}{y};

  4. \frac{1}{x^2}+\frac{1}{y^2}.

Așadar, accesează cu încredere capitolul Operații cu numere reale pentru a citi în detaliu cum se definește adunarea numerelor reale, înmulțirea numerelor reale, precum și scăderea numerelor reale, respectiv împărțirea numerelor reale.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in