Numere reale | Ghid

Îți dorești să fii cât mai bine pregătit din capitolul cu numere reale din clasa a 9-a, astfel încât să obții note cât mai mari, atât la clasă, cât și la examenul de Bacalaureat pentru care te pregătești din timp? Ai dori să îți mai exersezi cunoștințele din acest capitol și să rezolvi câteva exerciții cu numere reale propuse de către profesorii de matematică ai echipei Liceunet? 

Atunci, noi te sfătuim să accesezi cu încredere ghidul pregătit special pentru tine, intitulat Numere reale, unde vei găsi atât noțiuni teoretice despre numere reale, cât și exemple și exerciții cu numere reale detaliate și rezolvate complet de către profesorii specializați ai echipei noastre. 

Acest capitol al algebrei este unul complex și se studiază încă din clasele gimnaziale. Însă, la liceu, mai exact la capitolul numere reale studiat în clasa a 9a, se învață despre mulțimea numerelor reale, operații algebrice cu numere reale, modulul unui număr real, partea întreagă și partea fracționară a unui număr real, respectiv, în clasa a 10a, legat de aceste numere reale se învață despre proprietăți ale puterilor cu exponent natural, întreg negativ, rațional și real, precum și despre radical dintr-un număr real și proprietăți ale radicalului. Toate aceste subcapitole ale capitolului Numere reale se studiază în cadrul orelor de matematică de către elevii care urmează profilele matematică - informatică, științele naturii, tehnologic și, nu în ultimul rând, pedagogic.

În primul capitol al acestui ghid vei afla cum s-a ajuns să se vorbească despre mulțimea numerelor reale și cum se definește un număr real.

Cel de-al doilea capitol îți prezintă operațiile algebrice care se pot efectua cu aceste numere reale, mai exact vei vedea cum se adună două numere reale, cum se înmulțesc numerele reale, dar și cum se scad sau se împart două numere reale. Vei vedea că scăderea și împărțirea numerelor reale, cu anumite precizări, se reduc la celelalte două operații: adunarea și înmulțirea numerelor reale. Singura pagină separată a acestui capitol conține exerciții cu operații cu numere reale, exerciții rezolvate complet și pas cu pas de către profesorii noștri special pentru tine.

Al treilea capitol, așa cum îi spune și numele, conține noțiuni teoretice despre puteri cu exponent naturalputeri cu exponent întreg negativputeri cu exponent rațional și puteri cu exponent real. Vei vedea ce proprietăți au fiecare dintre aceste patru tipuri de puteri, iar, înainte de a trece la următorul capitol, profesorii noștri ți-au pregătit câteva aplicații ale puterilor cu exponent real.

Capitolul întitulat Radical de ordinul n îți prezintă noțiunea de radical, ce tipuri de radical se pot construi, în funcție de valoarea lui n; astfel vei vedea că există radical de ordinul 2 și radical de ordinul 3. Tot în acest capitol vei vedea și ce proprietăți au radicalii, precum și cum se raționalizează numitorul unei fracții. Bineînțeles și acest capitol este însoțit de un subcapitol în care se găsesc exerciții rezolvate complet cu radicali.

Următorul capitol, numit Ordonarea numerelor reale. Inegalitatea mediilor, așa cum îi spune și numele, îți va arăta cum se reprezintă pe grafic numerele reale și care este ordinea acestora. Folosindu-ne de ordonarea numerelor reale, vei afla cum putem stabili legătura între media aritmetică, armonică și geometrică, ceea ce reprezintă inegalitatea mediilor.  

Capitolul Modulul unui număr real conține definiția modulului unui număr real și ce proprietăți are modulul unui număr real, iar în pagina separată vei vedea cum se aplică definiția modului, precum și proprietățile acestuia, în rezolvarea exercițiilor propuse de către profesorii noștri specializați.

Penultimul capitol, intitulat Partea întreagă și partea fracționară a unui număr real conține următoarele noțiuni teoretice: definiția părții întregi a unui număr real, proprietățile acesteia, definiția părții fracționare a unui număr real și ce proprietăți are partea fracționară, iar în pagina separată, așa cum te așteptai, vei găsi aplicații cu partea întreagă și partea fracționară a unui număr real, aplicații pregătite și rezolvate complet de către profesorii noștri special pentru tine.

În ultimul capitol, vei găsi rezolvările complete și realizate pas cu pas ale unor exerciții cu numere reale, exerciții care s-au dat la proba de matematică din cadrul examenului de Bacalaureat pe parcursul anilor 2012 - 2016, pentru profilele matematică - informatică, științele naturii, tehnologic și pedagogic.

Menționăm faptul că, pe tot parcursul acestui ghid, vei găsi exemple și exerciții cu numere reale pentru fiecare noțiune introdusă, astfel încât tu să înțelegi mai bine toate informațiile furnizate în acest ghid.

Așadar, consultă cu încredere ghidul Numere reale pentru clasa a 9a și clasa a 10a și fii cât mai bine pregătit din acest capitol al algebrei, pentru a lua note cât mai mari atât la clasă sau la diferitele concursuri sau olimpiade la care vei participa, dar mai ales la proba de matematică de la Bacalaureat, pentru care te pregătești din timp.

Spor la învățat! :)

Numere reale | Ghid

[5]
Review-urile utilizatorilor
 • 03/03/2021
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Foarte bine redactat deși conține câteva greșeli mici de ortografie.
 • 02/04/2022
  Scris de Elev in clasa a 12-a
 • 08/27/2021
  Scris de Elev in clasa a 10-a
 • 04/21/2021
  Scris de Elev in clasa a 12-a