Forma trigonometrică a unui număr complex

În cel de-al șaselea capitol, Forma trigonometrică a unui număr complex, din eBook-ul Numere complexe, vei afla cum se poate ajunge de la forma algebrică a unui număr complex, z=a+ib, la o scriere cu ajutorul funcțiilor trigonometrice învățate în anii anteriori.

Pentru început, vei învăța cum aflăm forma trigonometrică a unui număr complex, adică pașii care trebuie parcurși pentru a face transformările dorite. Ca și aplicații, vei găsi exemple de trecere de la forma algebrică la forma trigonometrică pentru 3 numere complexe date.

Apoi, vei vedea ce fel de operații se pot efectua cu numere complexe scrise sub formă trigonometrică, iar la final vei afla ce sunt rădăcinile de ordinul n dintr-un număr complex și ce legătură au acestea cu forma trigonometrică a unui număr complex.

Accesează cu încredere pagina intitulată Forma trigonometrică a unui număr complex și fii cel mai pregătit elev din clasa ta.

CUM AFLĂM FORMA TRIGONOMETRICĂ A UNUI NUMĂR COMPLEX

Fie numărul complex scris sub forma algebrică z=a+bi, unde a (partea reală) și b (coeficientul părții imaginare) sunt numere reale cu b\ne 0.

Pentru a-l converti la forma trigonometrică, și anume 

\begin{align*} z=r(\cos t+i\sin t)\end{align*},

trebuie parcurși următorii pași:

  1. Se calculează modulul său cu formula:

\begin{align*} r=\sqrt{a^2+b^2}\end{align*}.

Se calculează a...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in