Operații cu matrice

Având două matrice  A,B\in\mathcal{M}_{m,n}(\mathbb{C}), \ m,n\in\mathbb{N}^\ast, \ A=(a_{ij})_{\substack{ i=\overline{1,m} \\ j=\overline{1,n} }}, \ B=(b_{ij})_{\substack{ i=\overline{1,m} \\ j=\overline{1,n} }} și scalarul \alpha \in\mathbb{C}, putem efectua mai multe operații între obiectele matematice introduse.

În ceea ce urmează, vom trata următoarele operații cu matrice:

Trebuie să precizăm faptul că în cazul operației de înmulțire a două matrice, dimensiunile matricelor nu trebuie să fie egale, ci A\in\mathcal{M}_{m,n}(\mathbb{C}), A=(a_{ij})_{\substack{ i=\overline{1,m} \\ j=\overline{1,n} }} și B\in\mathcal{M}_{n,p}(\mathbb{C}), B=(b_{jk})_{\substack{ j=\overline{1,n} \\ k=\overline{1,p} }}, unde m,n,p\in\mathbb{N}^\ast.

Având în vedere faptul că matricele introduse au elemente numere complexe, din proprietățile care rezultă din operațiile între numerele complexe vor rezulta o serie de proprietăți pentru fiecare din operațiile cu matrice introduse.

Accesând paginile din această parte a Ghidului | Matrice vei putea învăța ce fel de operații cu matrice putem efectua, dacă într-o problemă ni se dau două sau mai multe matrice.

Având în vedere faptul că matricele cu care lucrăm sunt alcătuite din numere complexe și că între numerele complexe se pot efectua mai multe operații, vom avea următoarele operații cu matrice: adunarea matricelor; înmulțirea unei matrice cu un scalar; produsul matricelor; transpusa unei matrice.

Aceste operații cu matrice au anumite proprietăți, toate acestea fiind explicate și ilustrate prin exemple rezolvate complet, astfel ca tu să înțelegi cât mai bine noțiunile introduse.

Una din operațiile cu matrice este de a determina matricea transpusă a unei matrice date. Transpusa unei matrice este o operație care se aplică unei singure matrice, ea fiind definită doar cu ajutorul elementelor acesteia.

Pentru matricea transpusă s-au dat câteva exemple, atât în caz general, cât și în cazul unor matrice particulare, cum ar fi matricea linie și/sau coloană sau matricea pătratică.

Transpusa unei matrice prezintă și ea anumite proprietăți, ele rezultând din operațiile dintre două sau mai multe matrice definite anterior.

O operație pe care o putem face cu o matrice este cea de ai determina matricea transpusă.

În cadrul ultimei părți a acestei pagini vei vedea că transpusa unei matrice este o operație care se aplică unei singure matrice, ea fiind definită doar cu ajutorul elementelor acesteia. De asemenea, vei afla cum se notează transpusa unei matrice. 

Pentru a-ți face o idee cum arată o matricea transpusă, profesorii noștri au pregătit pentru tine câteva exemple, atât pentru matricea transpusă în cazul general, cât și în cazul unor matrice particulare, cum ar fi matricea linie și/sau coloană sau matricea pătratică.

Accesând această secțiune vei vedea că transpusa unei matrice prezintă și ea anumite proprietăți, ele rezultând din operațiile dintre două sau mai multe matrice definite anterior.

Așadar, citește secțiunea Operații cu matrice pentru a vedea cum se adună sau cum se înmulțesc două matrice, ce este matricea transpusă și cum se determină transpusa unei matrice.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in