Determinantul unei matrice pătratice

Accesând acest capitol vei afla noțiuni despre determinantul unei matrice pătratice A\in\mathcal{M}_{n}(\mathbb{C})A=(a_{ij})_{i,j=\overline{1,n}}n\in\mathbb{N}^*, proprietăți ale acestuia și cum intervine acesta în definirea rangului unei matrice.

Prima parte a acestui capitol este dedicată definiției și calculului unui determinant, unde vei găsi formula determinantului unei matrice pătratice de ordinul nn\in\mathbb{N}^* și reguli de calcul pentru determinanți de ordin 2 sau 3, aceștia fiind cei mai des întâlniți în probleme și la examenul de Bacalaureat.

Pentru determinantul de ordinul 3, există două reguli de calcul: regula lui Sarrus și regula triunghiului, ambele reguli având ca rezultat aceeași formulă.

Atunci când vei avea de calculat determinanți sau când vei întâlni probleme care se rezolvă cu ajutorul determinanților este bine să ai în vedere unele proprietăți ale acestora care îți vor simplifica calculele și astfel vei putea ajunge mult mai repede la rezultatele dorite și vei putea evita uneori aplicarea formulelor pentru calculul determinanților. Despre aceste proprietăți poți citi în următoarea parte a acestei pagini.

Toate proprietățile determinaților sunt explicate și au atașate exemple care te vor lămuri și te vor ajuta să înțelegi mai bine toate noțiunile introduse.

În ultima parte a acestei secțiuni, Rangul unei matrice, vei afla cum se definește rangul unei matrice și cum intervine noțiunea de determinant al matricei în definirea rangului. Noțiunea de rangul unei matrice ne va interveni ulterior, la capitolul Sisteme de ecuații

Accesând cu încredere această pagină, pe lângă diferite definiții și observații, vei găsi și exemple și exerciții rezolvate complet și pas cu pas de către profesorii noștri special pentru tine, astfel încât să înveți cum se află rangul unei matrice atunci când ți se va cere într-o problemă. De asemenea, în ultimul capitol al acestui ghid vei găsi câteva exerciții rezolvate de tip Bac, în funcție de profilul pe care îl urmezi (mate-info, științele naturii, tehnologic sau pedagogic).

Așadar, citește totul despre proprietățile determinanților și învață să afli rangul unei matrice în cadrul acestei pagini a celui de-al treilea capitol al ghidului nostru dedicat matricelor.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in