Ghid | Logaritmi

Logaritmii au fost introduși de către matematiceanul scoțian John Napier, care în anul 1614 a publicat la Edinburgh prima tabelă de logaritmi.

În anul 1617, Henry Briggs, profesor la Oxford, publică prima tabelă de logaritmi zecimali (adică logaritmi în baza 10), care conținea logaritmii cu 14 zecimale exacte ale numerelor de la 1 la 1000.

În zilele noastre însă, tehnica de calcul bazată pe logaritmi este de domeniul istoriei. Totuși, datorită ei, au fost puse în evidență funcțiile logaritmice și apoi cele exponențiale.

Conform DEX, un logaritm este „o putere la care trebuie ridicat un anumit număr pozitiv, numit bază, spre a obține numărul dat.”

Accesând acest ghid, intitulat Logaritmi, vei învăța tot ceea ce înseamnă logaritmi, astfel încât să poți înțelege această noțiune, care se studiază în clasa a X-a, în cadrul orelor de algebră, de către elevii care urmează profilele matematică - informatică, științele naturii, tehnologic și, nu în ultimul rând, pedagogic.

Acest ghid este compus din 5 capitole. Lecturând ghidul nostru, vei învăța în primul rând ce este un logaritm, care sunt condițiile de existență ale unui logaritm, ce tipuri de logaritmi se cunosc, care este semnul logaritmului în funcție de natura bazei și a numărului x din componența logaritmului ( \log_a x ), ce proprietăți, respectiv formule, ale logaritmilor se folosesc în rezolvarea unor exerciții și probleme, ce este operația de logaritmare a unei expresii și cum se poate restrânge o expresie, folosind proprietățile logaritmului.

Pentru ca toate aceste noțiuni să fie fixate și înțelese mai bine, în ultima pagină vei găsi exerciții și probleme rezolvare complet cu logaritmi.

Așadar, accesează cu încredere ghidul Logaritmi, care a fost pregătit cu mare atenție de către profesorii noștri special pentru tine, pentru a te ajuta să fii cât mai bine pregătit atât pentru clasă, cât și pentru proba de matematică din cadrul examenului de Bac.

Spor la învățat!

Ghid | Logaritmi

[4]
Review-urile utilizatorilor
 • 09.07.2022
  Scris de Elev in clasa a 12-a
 • 25.01.2022
  Scris de Elev in clasa a 12-a
 • 21.10.2021
  Scris de Elev in clasa a 10-a
 • 27.01.2021
  Scris de Elev in clasa a 10-a