Derivate laterale

Capitolul Derivate laterale al Ghidului | Funcții derivabile studiază derivata la stângă și derivata la dreapta a unei funcții într-un punct. Secțiunea conține o parte în care sunt prezentate anumite aplicații ale derivatelor laterale și se definesc noțiunile de punct de întoarcere, punct unghiular și punct de inflexiune.

Se stabilește că, în anumite condiții, aceste derivate laterale pot avea legătură cu derivata unei funcții într-un punct și se prezintă exemple care ilustrează această legătură.

Ca o interpretare geometrică pentru derivate laterale, în cazul în care acestea sunt finite, valorile lor reprezintă pantele semitangentelor la graficul funcției date în punctul studiat. 

Noțiunile de punct de întoarcere, punct unghiular și punct de inflexiune alcătuiesc de fapt o clasificare a punctelor în funcție de valorile derivatelor laterale ale unei funcții într-un punct; acestea poartă numele de puncte de nederivabilitate.

În exemplele din această pagină se arată cum putem determina dacă un punct este punct de întoarcere, punct unghiular sau punct de inflexiune.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in