Încheiere

Încheierea constă într-o scurtă concluzie asupra personajului, în care puteți rezuma în două fraze caracterizarea redactată mai sus, în cuprins. De asemenea, personajul trebuie încadrat într-o categorie tipologică reprezentativă mai largă, și, tot aici, puteți aminti principalele procedee de caracterizare folosite de către autor.

Este important de precizat dacă, de-a lungul întregii acțiuni a textului, au existat modificări de comportament în ceea ce privește personajul. Menționați dacă a existat o evoluție a comportamentului și care au fost evenimentele determinante. Totodată, trebuie specificată atitudinea scriitorului față de personaj și care este relația dintre acesta și personajul caracterizat. Călinescu, de exemplu, își arogă rolul de scriitor omniscient, ipostază clasică, care vorbește prin intermediul personajelor sale: lexicul nu le aparține lor, ci autorului, descrierile nu sunt făcute din perspectiva eroilor, ci din cea a autorului.  

În partea de încheiere a caracterizării vă puteți aduce contribuțiile personale. Puteți adăuga comentarii și critici generale cu privire la personajul pe care l-ați caracterizat sau puteți ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in