Trăsături morale

La realizarea portretului moral concură toate aspectele începând de la mediul în care personajul locuiește (casa, orașul, decorul), de la modul în care se raportează la el însuși, la ceilalți și la societate, până la felul în care vorbește și acționează.  În Enigma Otiliei, mediul în care trăiesc personajele este în perfectă concordanță cu structura lor sufletească ("acoperișul cădea cu o streașină lată, rezemându-se pe console despărțite de casetoane, totul în cel mai antic stil").

Motivația sufletească a personajelor ar trebui să urmeze o logică a sentimentelor, în sensul că ceea ce întreprind ele ar trebui să fie în conformitate cu dorința sufletească. Felul în care personajele simt și trăiesc iubirea, nașterea sau moartea contribuie, de asemenea, la realizarea portretului psihic.

La Camil Petrescu, personajul Fred Vasilescu este capabil să se facă iubit, dar nu și să iubească. Individ superior, cu o perspectivă elitistă asupra vieții, Fred Vasilescu nu vrea să-și demaște inferioritatea mărturisindu-și dorința și transformându-se în sclav.

La Rebreanu, în romanul Ion, iubirea este exprimată printr-o materialitate pasională violentă, directă și senzuală, dar este străbătută și de impulsul social, achizitiv mai presus de instinct: "Mândru și mulțumit ca orice învingător, Ion simțea totuși un gol ciudat în suflet. Se gândea și plănuia cum să-și muncească moșia […] Se cutremura parcă deșteptat dintr-un vis. Își aduse aminte cât i-a fost de dragă odinioară Florica." Misterul nașterii î...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in