Calculul integralelor funcțiilor raționale simple. Tipuri de integrale

Accesând pagina intitulată Calculul integralelor funcțiilor raționale simple. Tipuri de integrale vei citi despre integrarea funcțiilor raționale.

Pentru început ți se va defini noțiunea de funcție rațională și funcție rațională simplă, care este de următoarele tipuri:

  1. f(x)=a_nx^n+a_{n-1}x^{n-1}+\dotsc+a_1x+a_0, cu a_k\in\mathbb{R}, \ k=\overline{0,n}\ ;
  2. f(x)=\frac{A}{(x-a)^n}, \ n\in \mathbb{N}^\ast,\ x\neq a,\ A\in\mathbb{R}\ ;
  3. f(x)=\frac{Bx+C}{(ax^2+bx+c)^n}, \ n\in \mathbb{N}^\ast,\ b^2-4ac< 0,\ B,C\in\mathbb{R}\ .

Vei vedea că integrarea funcțiilor raționale este de mai multe tipuri, în funcție de tipul funcției componente integralei. Aici vei găsi cum se poate calcula integrala unei funcții raționale simple, în funcție de tipul acesteia, așa cum ai vazut mai sus: tipul I (funcție polinomială), tipul II (cu alte două subtipuri) sau tipul III (care mai are alte patru subtipuri).

Bineînțeles, pentru a putea vedea mai bine cum funcționează integrarea funcțiilor raționale, vei găsi câte un exemplu pentru fiecare tip de integrală întâlnit, în funcție de tipul funcției raționale simple. 

Așadar, accesează cu încredere secțiunea Calculul integralelor funcțiilor raționale simple. Tipuri de integrale pentru a învăța să aplici corect pașii de integrare a funcțiilor raționale exemplificați în exemplele detaliate ale acestei pagini.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in