Subiectul III
Cerința 1
Prima cerință a subiectului al III-lea se referă la precizarea înțelesului unei noțiuni de sociologie.
Pentru a rezolva acest punct este important să înțelegi foarte bine ce anume se cere. Verbul „a preciza” te îndeamnă să formulezi o explicație scurtă, de o propoziție sau maxim două. Această explicație trebuie să arate că ai înțeles noțiunea dată, și NU trebuie să includă caracteristicile noțiunii, exemple concrete sau alte detalii.
Pentru a citi acest text trebuie să fii Membru VIP.
Alte noțiuni alese în anii trecuți au fost: eșantion, recensământ al populației, experiment, document social. De cele mai multe ori, noțiunile alese pentru această cerință se regăsesc în capitolul Metodologia cercetării sociologice.
Cerința 2
La punctul doi al subiectului al III-lea se cere menționarea a două caracteristici ale unui concept sociologic. Pentru că se folosește verbul „a menționa”, cerința are în vedere doar enumerarea celor două caracteristici, fără definirea conceptului, explicarea caracteristicilor sau detalii suplimentare. Spre deosebire de primul punct, în cadrul acestei cerințe apar concepte din întreaga materie.
Pentru a citi acest text trebuie să fii Membru VIP.
Alte noțiuni alese în anii trecuți au fost: grupul formal, inegalitatea de șanse, grupul social mic, grupul informal, ancheta sociologică.
O modalitate de a identifica ceea ce este caracteristic unui concept este aceea de a compara conceptul dat cu opusul său. De exemplu, comparăm cunoașterea științifică cu cea neștiințifică, sau grupul formal cu cel informal.
Caracteristicile conceptului sunt acele atribute ale sale care îl diferențiază de conceptul opus. În exemplul de mai sus, ele răspund la întrebarea: Ce anume face un tip de cunoaștere să fie considerată științifică și nu neștiințifică?
Cerința 3
La punctul trei se cere evidențierea unei corelații între doi termeni dați. Răspunsul de obicei trebuie să fie un text de o jumătate de pagină în care cei doi termeni sun...