Lock

Desfășurarea probei scrise

Lock

Pentru ca la examen să nu ai emoții și să nu întâmpini probleme este foarte important să știi ce presupune această probă și cum se desfășoară. Află când va avea loc proba scrisă a Bacalaureatului la limba și literatura română, consultând calendarul examenelor.

Vestea bună este că structura și modul de desfășurare a examenului sunt asemănătoare cu cele de anii trecuți. Prin urmare, la Bac-ul de la română vei avea de rezolvat trei subiecte, iar timpul alocat pentru această probă este de trei ore.

Înainte de aducerea subiectelor în săli, profesorii supraveghetori se vor asigura că te-ai așezat în locul potrivit, îți vor explica cum se va desfășura examenul și îți vor explica modul de completare a datelor personale pe foaia tipizată.

Ai grijă să ai la tine actul de identitate, doar pe baza acestuia vei putea intra în sala de examen!

Cum te pregătești pentru proba scrisă?

După cum am menționat deja, proba scrisă la limba și literatura română este compusă din trei subiecte, fiecare cu câte un grad diferit de dificultate.

Structura examenului:

  • primul subiect este format din două subpuncte și presupune citirea unui text nonliterar sau de graniță - memorialistic, epistolar, jurnalistic, juridic-administrativ, științific, argumentativ, din domeniul audio-vizual - la prima vedere și rezolvarea câtorva cerințe pornind de la informațiile din acest text. Așadar, la subpunctul A vei primi 5 întrebări, iar răspunsul îl vei găsi chiar în textul dat, în timp ce subpunctul B este puțin mai amplu și presupune redactarea un text argumentativ pornind de la o idee regăsită în textul respectiv.
  • al doilea subiect presupune lecturarea unui text literar (epic, liric sau dramatic) și rezolvarea unui cerințe simple care ține de genul sau curentul literar în care se încadrează fragmentul, caracterizarea scurtă a unui personaj, prezentarea perspectivei narative, prezentarea relației dintre ideea poetică și mijloacele artistice, stabilirea rolului notațiilor autorului sau altă cerință de acest gen.
  • al treilea subiect presupune scrierea unui eseu de minimum 400 de cuvinte despre o anumită operă studiată în perioada liceului.

Rezolvarea corectă a fiecăruia dintre cele trei subiecte va fi notată după cum urmează: Subiectul I - 50 de puncte, subiectul al II-lea - 10 puncte, subiectul al III-lea - 30 de puncte. Pentru ca nota primită de tine să fie cât mai mare îți vom oferi câteva sugestii:

  • Rezolvă cât mai multe dintre variantele care s-au dat anii trecuți la examenul de Bacalaureat de la română. Modificările nu sunt majore, așa că te vei obișnui cu modul de formulare a cerințelor, iar la examen nu vei mai avea probleme;
  • Partea bună este că pentru subiectul I trebuie doar să citești cu atenție textul pentru că majoritatea răspunsurilor le găsești în fragmentul respectiv. Dacă vei rezolva câteva modele înainte, iar la examen vei citi cu atenție fiecare cerință, ți se va părea floare la ureche să rezolvi corect cerințele acestui subiect. Tot ce trebuie să reții este structura textului argumentativ și maniera pe care trebuie să o abordezi pentru a-ți susține cât mai bine argumentele. Toate aceste detalii îți vor fi clare în minte odată ce vei consulta modelele redactate de profesorii noștri, concepute special pentru a-ți da o mână de ajutor;
  • Nici subiectul al II-lea nu ar trebui să îți dea mari bătăi de cap. Și aici vei primi un fragment dintr-un text la prima vedere, iar pe baza acestuia va trebui să formulezi un răspuns de minimum 50 de cuvinte. În principal, se testează cunoștințe legate de specia și curentul literar în care se încadrează textul. De asemenea, ți se poate cere să caracterizezi un personaj, să prezinți tema sau alte cerințe care țin de interpretarea textului;
  • Pentru subiectul al III-lea încearcă să citești toate operele din programa pentru Bacalaureat. Astfel, îți va fi mult mai ușor să reții momentele cheie. În plus, pe liceunet.ro vei găsi o serie de eseuri, rezumate și comentarii complete care te vor ajuta să redactezi corect propria ta lucrare.

Important!

Pentru un plan de studiu personalizat pentru Bacalaureat, te sfătuim să consulți capitolul „Resurse pentru pregătirea la limba și literatura română” din ghidul nostru.

Aici vei găsi link-uri către întrebările primite de elevi la examen. După ce descarci documentul și accesezi variantele (în funcție de profilul dorit de tine), sfatul nostru este să rezolvi aceste variante singur. Apoi, poți să compari rezolvarea ta cu rezolvarea realizată de profesorii noștri de limba română (pe care o vei găsi tot acolo).

În acest fel vei putea observa cum arată un exemplu bun, care sunt punctele tale slabe și pe ce trebuie să te concentrezi în timpul pregătirii pentru Bacalaureat.

Subiectul I

Subiectul I al examenului de Bacalaureat de la limba și literatura română constă în înțelegerea unui text la prima vedere, pe baza căruia va trebui să răspunzi la o serie de întrebări. 

Important! Față de anii trecuți structura acestui subiect este puțin modificată. Vei primi în continuare un fragment dintr-un text la prima vedere, diferența este că acum cerințele sunt împărțite în două subpuncte, A și B. 

În general, în cazul cerințelor de la subpunctul A, răspunsul îl găsești chiar în text. Tot ce trebuie să faci este să citești cu mare atenție textul și să te asiguri că ai înțeles exact ce vrea să transmită autorul. În principal, va trebui să arăți că știi să aplici unele noțiuni de lexic, dar și că știi să recunoști și să argumentezi unele concepte legate de literatură.

Cerința B

Cerința B a subiectului I al Bacalaureatului de la limba și literatura română presupune redactarea unui text argumentativ pe baza unui citat, a unei afirmații sau pornind de la o temă dată. Scopul acestuia este de a-ți testa competența de a utiliza corect și adecvat limba română în orice situație de comunicare, precum și capacitatea de a-ți susține propriile opinii cu argumente solide. 

Totodată, trebuie să ai în vedere și faptul că ți se cere să redactezi un text de 150-300 de cuvinte, astfel, structura argumentativă va fi una redusă. Prin urmare, este foarte important să o respecți, altfel profesorul poate considera că nu știi să sintetizezi informațiile. 

În plus, nu uita că trebuie să ai o structură de tipul: 

  • introducere;
  • două argumente; 
  • concluzie. 

De asemenea, nu omite să formulezi propriul punct de vedere, iar argumentele dezvoltă-le într-un mod convingător și adaugă întotdeauna exemple.

Pentru a învăța cum se redactează corect un text argumentativ, care este structura acestuia și ce pași trebuie să respecți, îți punem la dispoziție ghidul Cum se face un Text Argumentativ, unde vei găsi toate detaliile de care ai nevoie.

Cu puțină atenție și dacă vei ține cont de toate sfaturile pe care ți le oferim, nu va fi deloc dificil să acumulezi toate cele 50 de puncte repartizate pentru acest subiect. 

Subiectul II

Subiectul al II-lea nu este foarte complex și presupune lecturarea unui text la prima vedere, iar apoi elaborarea unui răspuns de minimum 50 de cuvinte. Va trebui să dovedești că ai înțeles ideea fragmentului dat și să poți prezenta curentul sau specia în care poate fi încadrat textul. De asemenea, ți se poate cere să prezinți trăsăturile de caracter ale unui personaj, să explici tema sau poți primi alte cerințe care țin de înțelegerea și interpretarea textului. 

Un răspuns corect la cerințe din cadrul subiectului al II-lea se notează cu 10 puncte.

Subiectul III

Subiectul al III-lea de la Bacalaureatul de la limba și literatura română presupune redactarea unui eseu structurat despre o anumită operă aparținând autorilor canonici.

În general, în ultimii ani, cerințele formulate au avut în vedere redactarea unui eseu în care să prezinți: 

Nu uita că în redactarea eseului tău trebuie să ții cont de reperele din enunț - care te vor ajuta să îți structurezi lucrarea. În plus, trebuie, obligatoriu, să le tratezi integral pentru că numai în felul acesta vei obține punctajul maxim.

Pentru a te familiariza cu structura eseului pe care trebuie să-l redactezi la subiectul al III-lea și pentru a învăța cum să interpretezi corect enunțul și să respecți baremul impus, îți punem la dispoziție un ghid care îți va fi de mare ajutor la pregătirea pentru Bac:

Subiectul al III-lea al Bacalaureatului la română - Ghid pentru scrierea eseului 

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in